Förra veckan röstade en majoritet anställda för att bilda fackförening på ett av Amazons varulager i New York. Nu anklagar företaget föreningen för att ha mutat till sig röster – med hjälp av marijuana.

ANNONS

Diskussionerna mellan fackföreningen ALU – Amazon Labor Union – och e-handelsjätten har pågått under lång tid. Amazon har motsatt sig alla försök att bilda fackförening och bedrivit antifackliga kampanjer.

Men förra veckan skrev mer än en tredjedel av de anställda på lagret JFK8 i Staten Island under på att de vill bilda fackförening, vilket gör att den amerikanska myndigheten NLBR behöver behandla ansökan och kan godkänna den lokala fackföreningen.

Amazons svar kom snabbt. I en överklagan som bolaget ska ha lämnat in anger de 21 punkter som de menar diskvalificerar bildandet av en fackförening.

Amazon godkänner inte omröstning

Förutom att anklaga ALU för att ha bedrivit olämpliga påtryckningar säger bolaget att deltagarna ska ha blivit mutade med marijuana. Detta ska ha delats ut före omröstningen, enligt Business Insider. Huruvida uppgiften är korrekt har tidningen inte kunnat undersöka.

Drogen är visserligen legaliserad i New York, men i sitt överklagande menar bolaget att det ändå rör sig om ett illegitimt tillvägagångssätt vid bildandet av en fackförening.

Amazon har gjort sig internationellt känt för låga priser och snabba globala leveranser, men också för ett tydligt motstånd mot fackföreningar.

Bakgrunden till att fackföreningen har bildats är bland annat att arbetarna har reagerat på missförhållanden och låga löner. Under pandemin ska de ha tvingats arbeta under osäkra förhållanden sett till smittskyddsrekommendationerna.

Om myndigheten National Labor Relations Board (NLRB) godkänner fackföreningen kommer Amazon att behöva förhandla med sin motpart, bland annat om löner, sjukförsäkringar och arbetsmiljö.

ANNONS
ANNONS

Kelly Nantel talesperson hos Amazon, säger att bolaget “alltid har vela tatt de anställda ska få göra sina roster hörda”. Nantel menar att det emellertid inte har varit fallet när de röstade om att bilda fackförening, eftersom valdeltagandet var lågt.

Amazon menar nu att omröstningen bör göras om.

Läs också:

Amazon nära krossa facket – leder omröstning [Dagens PS]
Amazon-aktien fick fart på nyhet om aktiesplit [Dagens PS]