Dagens PS

Aktierna som gått bäst i Europa och Sverige

Bilden visar Stockholmsbörsen. Under första halvåret ha läkemedelsföretag gått starkt på både Stockholmsbörsen och i Europa.
Läkemedel, försvar och högteknologi är börsvinnare så här långt 2024. (Bild: Erik Simander / TT)
Pontus Staunstrup
Pontus Staunstrup
Uppdaterad: 04 juli 2024Publicerad: 04 juli 2024

Läkemedelsaktier hör till vinnarna både i Sverige och Europa under första halvåret 2024. Även högteknologi och försvarsindustrier finns bland de aktier som gått bäst.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det har varit ett oroligt första halvår i Europa och Sverige, men trots detta har de olika börserna gått starkt. Vilka är då vinnaraktierna så här långt?

Placera har tittat närmare på de aktier som har gått bäst ute i Europa under årets första sex månader. På topp 5 hittar vi till exempel två läkemedelsföretag, samt varsin aktör inom bank, energi och försvarsindustrin.

Dansk aktie toppar

Klar etta är det danska bioteknikföretaget Zealand Pharma, som tar fram behandlingar för sällsynta sjukdomar. Där har aktien stigit med 140 procent.

Tyska energibolaget Siemens Energy är tvåa, med en uppgång på 111 procent. Därefter kommer norska försvarskonglomeratet Kongsberg, upp 85 procent. Lika stor uppgång har den italienska banken Unipol Gruppo.

På femte plats hittar vi den belgiska läkemedelsjätten UCB, vars aktie ökat med 79 procent så här långt. UCB:s fokus är neurologiska och immunologiska sjukdomar.

Bästa svenska företag på listan är Saab, som vi hittar på elfte plats – aktien har gått upp 63 procent.

ANNONS

Senaste nytt

Svenska vinnare

ANNONS

Med hjälp av Avanza kan vi också titta på vilka som är kursvinnare på Stockholmsbörsen under första halvåret i år. Även här är variationen stor.

På första plats hittar vi Precise Biometrics, ett mjukvaruföretag med fokus på säkerhet. Där har aktien gått upp med 245 procent.

Sen kommer två läkemedelsföretag, Ascelia Pharma respektive Xspray Pharma, med uppgångar på 148 procent respektive 113 procent. Intressant nog har bägge företagen sitt fokus på cancerbehandling.

Läkemedel på topp

Även på femte plats hittar vi ett läkemedelsföretag. Moberg Pharma-aktien har ökat med 101 procent. Här ligger fokus på hudsjukdomar.

Vad hände med fjärdeplatsen då?

Jo, där hittar vi ITAB Shop concept, som tillverkar butiksinredningar. Aktien har ökat med 109 procent.

Spännande vinnare både ute i Europa och här i Sverige. En uppenbar tendens är att läkemedelsföretag går starkt. Det blir mycket intressant att följa utvecklingen under andra halvåret.

ANNONS

Läs också:

Softbank på topp – nytt aktierekord. Dagens PS

Lista: Våra favoritaktier utanför Sverige. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Pontus Staunstrup
Pontus Staunstrup

Skribent med lång erfarenhet inom marknadsföring, som bevakar den globala ekonomin, börs/finans samt ny teknologi.

Pontus Staunstrup
Pontus Staunstrup

Skribent med lång erfarenhet inom marknadsföring, som bevakar den globala ekonomin, börs/finans samt ny teknologi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS