Budgivaren Agnafits Bidcos fick inte med sig tillräckligt många budgivare utan Sobi-budet faller pladask – och aktien rasar.

ANNONS

Trots lovorden från Wallenbergs Investor faller Sobi-budet – där kravet var att få med sig minst 90 procent av aktieägarna – och nu rasar Sobi med långt över 20 procent på Stockholmsbörsen.

”Jag är inte jätteförvånad. På ett sätt är det förstås positivt – vi får behålla ett viktigt läkemedelsbolag i Sverige. Det är bra”, säger Carl Armfelt, förvaltare på Tin Fonder, en av Sobi-ägarna som kritiserat budet, till Svenska Dagbladet.

Han tillägger att tuffa utmaningar nu väntar Sobi och konstaterar att bolaget både behöver byta personer i styrelsen och ledningen efter bakslaget.

Budet på Sobi låg på 235 kronor per aktie och kom 2 september.

Så mycket har kursen rasat

I skrivande stund, efter dagens kursras på det havererade budet, står Sobis aktiekurs i 174,95 kronor.

På frågan om det är en prestigeförlust för Investor att budet kraschar, svarar Carl Armfel SvD så här:

”Svårt att säga – det är säkert ledsamt nu. Men det som betyder något är att man tar krafttag utifrån den nya situationen”.

Han är däremot kritisk till Astra Zenecas lågmälda framtoning under processen och kallar Astras hantering av det hela för ”obegripligt”.

Läkemedelsjätten Astra Zeneca är näst största ägare i Sobi.

ANNONS
ANNONS

Så här kommenterar Investors vd Johan Forssell det tillbakadragna budet i ett pressmeddelande:

”Vi spelade en avgörande roll i bildandet av Sobi för mer än tio år sedan. Under vårt ägande har Sobi framgångsrikt byggt en ledande hemofiliverksamhet till stor nytta för patienterna och breddat sin produktportfölj inom hematologi och immunologi, såväl organiskt som genom större förvärv. Vårt fokus nu är att fortsätta skapa långsiktigt värde för Sobis aktieägare”, säger Johan Forssell.

Läs även: Mångmiljardbudet på Sobi förlängs en sista gång [Dagens PS]