De bägge nordiska banker, Danske Bank och norska Sbanken, som Affärsvärlden förespråkat som bra aktier, har gått starkt på börsen de senaste månaderna. Nu ser tidningen bara den ena som köpvärd. Det framgår av en analys på måndagen.

ANNONS

”Det var mest chansen att vara med på resan från superlåg tillbaka till låg värdering som lockade i Danske. Att vara med på nästa steg då banken når normaliserad lönsamhet kan också bli lönande, men den lockar oss inte lika mycket. Det är en bra bit kvar dit med den kostnadsutveckling som finns i banken där antalet anställda faktiskt är fler idag än vid årsskiftet. Vi sänker rådet till neutral efter uppgången på nästan 50 procent”, skriver Affärsvärlden om Danske Bank.

Grejen med Sbanken handlar mycket om potentialen i att deras IT-plattform kan bära nya tjänster och vinna fler kunder utan att drabbas av komplexitet som hos storbankerna, framhåller tidningen.

Affärsvärlden har skruvat upp sitt p/e-tal från normala 10 till premienivån 12 och ur det perspektivet är aktien fortfarande värd att äga, bedömer tidningen som upprepar sitt köpråd för Sbanken.

ANNONS
ANNONS