Dagens PS

Blodrött ras: 800 miljarder borta på 24 timmar

(Foto: TT)
(Foto: TT)
Dagens PS
Dagens PS
Uppdaterad: 02 feb. 2018Publicerad: 02 feb. 2018

Nattsvart fredag för marknaden som har drabbats av skrämselhicka.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kryptovalutan Bitcoin har i skrivande stund tappat 14,61 procent de senaste 24 timmarna, enligt sajten Coinmarketcap.com. Andra valutor som Ethereum, Ripple, Bitcoin Cash och Litecoin rasar ännu mer. Sammanlagt har 100 miljarder dollar, motsvarande 800 miljarder kronor, gått upp i rök för hela marknaden det senaste dygnet, skriver Omni Ekonomi och citerar Financial Times.

Bakgrunden till paniken på marknaden är bland annat nyheten från fredagsmorgonen om den razzia mot den japanska kryptobörsen Coincheck som förra veckan drabbades av dataintrång där enorma summor värden stals, som Dagens PS också rapporterade. Ett annat orosmoln är bolaget Tether som sedan starten påstått att man haft fulla valutareserver i dollar mot den egna kryptovalutan. Något som nu ifrågasätts efter att utlovade revisioner inte har genomförts.

Samtidigt som fredagen ser ut att bli en blodröd dag för hela kryptomarknaden spekulerar SEB:s chefstrateg Johan Javeus om att valutan Etheruem kan komma att springa förbi Bitcoin redan i år. Det är för tidigt att räkna ut bitcoin men vi kan mycket väl stå inför ett tronskifte i kryptovärlden, skriver han i ett morgonbrev.

Utvecklingen för andra kryptovalutor är oftast starkt korrelerad med bitcoin. Därför är det enligt chefstrategen intressant att notera att den näst största kryptovalutan ethereum klarat sig mycket bättre än bitcoin den senaste tiden.

Medan bitcoin sedan mitten av december tappat mer 50 procent av sitt värde så har ethereum istället stigit med nästan lika mycket och i dag är det sammanlagda värdet på ethereum 96 miljarder dollar, att jämföra med 151 miljarder för bitcoin.

“Att ethereum i år skulle kunna gå om bitcoin som den största kryptovalutan är inte omöjligt inte minst mot bakgrund av att den är tekniskt bättre och kan användas för en mängd nya blockkedjeapplikationer som tex smarta kontrakt mm vilket bitcoin inte klarar”, resonerar Johan Javeus.

ANNONS
ANNONS
Dagens PS
Dagens PS

Nyheter producerade i samarbete med Finwire

Dagens PS
Dagens PS

Nyheter producerade i samarbete med Finwire

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS