Omkring 11 000 flyg har fått ställas in i världen sedan i fredags och ytterligare tiotusentals har försenats, enligt statistik från det amerikanska flygdataföretaget Flight Aware. De inställda flygen beror på smittspridningen. 

ANNONS

Strulet sker trots att julen är en av årets stora resesäsonger. Vädret ligger bakom en del av de inställda flygningarna, men också den personalbrist som pandemin har orsakat, enligt Flight Aware.

Många flyganställda har lämnat branschen efter att resandet sjönk till följd av coronaviruset. Därefter har de som tidigare jobbade i industrin inte återvänt i den utsträckning som skulle behövas, rapporterar Sveriges Radio.

Inställda flyg när fler testar positivt

Oro för den nya virusvarianten och för personalens och passagerarnas säkerhet har dessutom lett till nya rutiner på flera flygbolag. American Airlines tvingades till exempel ställa in en del flygningar i förväg efter en rad covid-relaterade sjukanmälningar från personalen, rapporterar sajten NPR. Många i flygpersonalen testar positivt för corona.

Till NPR säger Delta Airlines att bolaget “fick ställa in 344 direktflygningar och anslutningsflyg på en dag med omkring 3000 schemalagda flygningar, efter att ha uttömt alla möjligheter och resurser för att undvika inställda flyg.”

Hong Kong förbjuder samtidigt alla flyg från Sydkorea från att komma in i landet, efter att några av de passagerare som har kommit över gränsen har varit smittade.

ANNONS
ANNONS

Läs också:

Förstörda resplaner – tusentals flyg inställda [Dagens PS]
SAS ställer in flyg – ökad sjukfrånvaro hos personalen [Dagens PS]