Ritningar av renaissance-konstnären Leonardo Da Vinci har hittats i Paris. OBS! Bilden är taget i ett annat sammanhang. (Foto: TT)
Ritningar av renaissance-konstnären Leonardo Da Vinci har hittats i Paris. OBS! Bilden är taget i ett annat sammanhang. (Foto: TT)

Dagens PS rapporterade nyligen om svenska Annette Kristensson Nilsson vars tavla förklarades falsk efter 30 årInnan dess har vi skrivit om den olycklige köparen till ett verk värderat till 90 miljoner, som senare visade sig vara falsk. Men nu har en desto mer positiv nyhet satt hela konstvärlden i gungning.

En skiss tecknad av renaissance-konstnären Leonardo Da Vinci har hittats efter 530 år, rapporterar sajten Quartz. Fyndet gjordes i en hög gamla papper hos en pensionerad doktor, bara ett stenkast från Louvren i Paris, och presenterades i veckan av auktionshuset Tajan.

”Jag kunde knappt tro mina ögon”, säger Carmen C. Bambach, museiintendent på Metropolitan Museum of Art och som arbetat tillsammans med Tajan med att autentisera verket, till New York Times.

ANNONS
ANNONS

Teckningen, som konstexperter menar är vetenskapliga ritningar föreställande martyren St. Sebastian ur Da Vincis anteckningsböcker Codex Atlanticus, kan vara en av många skisser av en fullständig målning som ännu inte upptäckts.

Fyndet har värderats till 15,8 miljoner dollar, motsvarande drygt 145 miljoner kronor, och kommer att auktioneras ut under 2017, skriver Quartz.

MISSA INTE: Skräpet i hörnet var 1500-talsmålning [Dagens PS] >

LÄS ÄVEN: Snubblade över tavla – kan vara värd 1 miljard [Dagens PS] >