Dagens PS

Skandalföreningen blir hyresrätter: MKB betalar 80 miljoner

Skandalföreningen köps av MKB
Kinesiska muren i Rosengård, Malmö, har blivit omskrivet för den omfattande misskötseln. Foto: TT
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 16 dec. 2021Publicerad: 16 dec. 2021

Skandalföreningen i Kinesiska muren i Rosengård i Malmö köps av det kommunala bostadsbolaget MKB för 80 miljoner kronor. De 79 bostadsrätterna omvandlas till hyresrätter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kinesiska Muren i Malmö blev rikskänd efter att Sydsvenskan avslöjat hur de boende förlorat kontrollen. Det visade sig i stället vara företag och personer boende i Stockholm som hade makten. Föreningen Taxeringsrevisorn med sina 79 bostadsrätter är en del av den, och det är den delen som det kommunala bostadsbolaget nu köpt.

Skandalförening missköttes

Ägarförhållandena ska ha lett till en omfattande misskötsel av föreningen, och de boende, många med andrahandskontrakt, har sagt sig vara rädda. Ekonomin var körd i botten och  värme, el, ventilation och hissar har enligt de boende inte fungerat ordentligt.

Miljöförvaltningen i Malmö har genom en grupporosanmälan slagit larm till socialförvaltningen och uttryckt rädsla för att den dåliga miljön drabbar de mer än hundra barn som bor i huset.

ANNONS

Senaste nytt

Omedelbart arbete med reparationer

MKB sätter omedelbart igång arbetet med att ge de boende en bättre miljö.

“Det är högsta prio att våra nya kunder ska få fungerande värme, ventilation och hissar. Saker som inte behöver åtgärdas akut kommer vi att skynda långsamt med”, säger Frida Lind, fastighetschef hos MKB, i ett pressmeddelande.

“Vi vill lära känna de boende och involvera dem i vårt arbete”, fortsätter hon.

ANNONS

Riskerar hemlöshet

De som har haft en bostadsrätt i föreningen garanteras ett hyreskontrakt om de har bott i sina lägenheter. Också hyresgäster med godkända andrahandskontrakt ska få bo kvar enligt löfte från MKB.

Hem & Hyra skriver att affären kan göra familjer hemlösa, eftersom en stor del av fastigheten fungerat som hyreshus. Ett trettiotal lägenheter har kontrollerats av företag från Stockholm. Hyresgäster med inneboendekontrakt riskerar nu att stå utan bostad.

“Från början sa ägaren att vi kunde bo här så länge vi ville. Nu helt plötsligt måste vi flytta. Han säger att han behöver den till sin familj men jag tror att han är rädd att förlora den annars”, säger Ahmed Ghubari, 20, äldsta sonen i fyrabarnsfamiljen Ghubari till Hem & Hyra.

“Majoriteten av de som bor här är hyresgäster. De som äger bor i andra områden. De tjänar pengar härifrån, flera tusen varje månad. Många har redan tvingats flytta”, säger Ahmed Ghubari.

Läs även: Så mycket dyrare är boendet i Stockholm 

Läs även: Bostadsbyggandet saktar in efter högintensivt år

 

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS