Dagens PS

Äger du en lägenhet? Skulle inte tro det...

Att köpa en bostadsrätt betyder absolut inte att du äger lägenheten. Vi reder ut begreppen. (Foto: Hemnet)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 09 feb. 2023Publicerad: 09 feb. 2023

Så står du där. Med påskrivet kontrakt och tom plånbok. Du tror att du har köpt den där lägenheten som du så länge drömt om. Men ack vad du bedrar dig. Du äger faktiskt egentligen ingenting.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Har du gjort bostadskarriär? Stort grattis. Flutit med högkonjunkturens uppåtgående trend. Köpt och sålt bostadsrätten vid passande tillfällen. Och nu när det börjar blåsa hårdare sitter du tryggt i fyra rum och serveringsgång, med måttliga lån och Josef Frank på väggarna.

 

Grattis, du vann budgivningen och nu är nyckeln till drömbostaden din. Men vad är det du egentligen har köpt? (Foto: Nordea.se)

ANNONS

Senaste nytt

Äger du din lägenhet?

Men vet du vad det är du köper och säljer? Jag frågade 10 kamrater samma fråga och ingen svarade rätt. Ändå så säger ju faktiskt benämningen för det du handlar med – precis vad som ligger i det.

Ska du köpa lägenhet? Gör gärna det. Men glöm inte att det bara är rätten att bo i den som du faktiskt handlar med. (Foto: Från Hemnet)

Idag finns det ju två huvudsakliga sätt att skaffa dig en lägenhet; Stå i kö till en hyresrätt, eller öppna lädret och köpa en bostadsrätt. Och skillnaderna där emellan är egentligen inte så stora.

ANNONS

Du har egentligen bara rätt att bo

I inget av fallen så äger du faktiskt lägenheten du flyttar in i. Bor  du i en hyresrätt, är det fastighetsägaren som äger fastigheten. Du betalar sedan en hyra för de kvadratmeter som du totalt disponerar för din lägenhet.

Som alltid vid köp – se till att gå igenom kontraktet noga. Och gärna tillsammans med någon som vet bättre. (Foto: mäklare.se)

“Köper” du en bostadsrätt, så äger du inte heller här lägenheten du disponerar. Lägenheten och för all del hela fastigheten, ägs av bostadsrättsföreningen.

Vad du “köper” är en andel i den föreningen och som ger dig rätt att disponera den yta som lägenheten motsvarar. Bostadsrättsföreningen upplåter sedan bostadsrättigheterna till dig som köpt andelen i föreningen.

När du sedan “säljer” lägenheten, så är det då faktiskt din insats i föreningen som du handlar med. Och därigenom överlåter du bostadsrätten till den nye “köparen”.

En ny boendeform

När Stockholm Hyresgästernas Sparkasse- och Byggnadsförening (HSB) bildades 1923, var det ett lysande exempel på den kollektiva andan att gemensamt kunna betala och möjliggöra nybyggnation. Här ett HSB-bygge i Stockholm 1925. (Foto: HSB)

ANNONS

Bostadsrätten som boendeform härstammar från slutet av 1800-talet. Och det egentliga syftet med den nya formen, var att möjliggöra för flera enskilda individer att kunna gå samman och bygga ett gemensamt boningshus som de själva bekostade med sina andelar.

1930 lagstiftades bostadsrätten genom bostadsrättslagen och bostadsrätten blev en viktig pusselbit för det svenska folkhemsbygget i städerna. Tanken föddes i den kooperativa tankeåldern där det var meningen att fastigheten där man bodde, skulle ägas och skötas av de som fysiskt bodde i huset.

Då skulle de boende själva på bästa sätt se om sina intressen och vinst-intresset av skötseln skulle falla tillbaka på de som bodde i fastigheten.

Bostadsrätten är idag mer en lyxprodukt än ett kooperativt koncept. Som här på Strandvägen i Stockholm där priset för rätten att bo överstiger alla rimliga förväntningar. (Foto: Wikipedia)

Nu blev det ju kanske inte riktigt så som det var tänkt från början. Idag har kompassen svängt 180 grader och bostadsrätten anses idag mer vara en “Lyxigare variant” av hyresrätten. Men tanken var god.

Relaterade artiklar:

Läs också: Prisfall på bostadsrätter

Uthyrning av del av bostad ökar i tuffa tider

ANNONS

Läs om HSBs historia här

 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS