Dagens PS

Ligg inte för mycket på helgen – du åldras snabbare

En ny studie kopplar oregelbundet sömnschema till accelererat biologiskt åldrande. Att ta igen förlorad sömn med sovmorgon på helgen är alltså ingen bra idé
En ny studie kopplar oregelbundet sömnschema till accelererat biologiskt åldrande. Att ta igen förlorad sömn med sovmorgon på helgen är alltså ingen bra idé. (Foto: Unsplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 29 sep. 2023Publicerad: 29 sep. 2023

För många är det svårt att hålla ett konsekvent sömnschema även på lediga dagar, men forskning visar att om du ligger och drar dig för mycket på helgen kan du åldras i förtid.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ny forskning från Augusta University i Georgia, USA, säger att ett oregelbundet sömnschema kan kopplas till accelererat biologiskt åldrande, det rapporterar Newsweek.

Många med sömnproblem

Förra året uppgav nästan varannan svensk i åldern 45 till 64 att de hade sömnproblem i Folkhälsomyndighetens nationella folkhälsoenkät.

Enligt uppskattning från USA:s nationella folkhälsomyndighet CDC, rapporterar ungefär 1 av 3 vuxna amerikaner att de inte får tillräckligt med sömn varje natt.

Tidigare har studier kopplat sömnbrist med flera fysiska och psykiska problem, som hjärtsjukdomar, fetma och demens.

ANNONS

Senaste nytt

Sömn och biologiskt åldrande

Men, att på helgen ta igen sömn vi förlorat under en stressig arbetsvecka, genom att sova och vila längre då, kanske inte gör våra kroppar någon tjänst.

I sin studie bedömde forskarna från Augusta University data från 6 052 vuxna som deltog i studien U.S. National Health and Nutrition Examination Survey mellan 2011 och 2014.

ANNONS

De utvärderade deltagarnas sömn med parametrar som varaktighet, effektivitet och oregelbundenhet samt deras fysiologiska markörer för biologiskt åldrande.

Längre sömn på helgen

“I den här studien fann vi att längre helgsömn är associerad med accelererat biologiskt åldrande”, säger Xiaoling Wang, till Newsweek.

Hon är studiens författare och professor i medicin, pediatrik och biostatistik vid Augusta University.

Det här är inte första gången som sovmorgnar på helgen har studerats, tidigare har studier associerat social jetlag och att sova ikapp med nedsatt kognitiv prestation, diabetes, fetma, högt blodtryck och humörstörningar.

Stör vår interna dygnsrytm

Det är inte helt klart vad, exakt, som ligger bakom de här negativa utfallen men den mest troliga orsaken är att vår interna dygnsrytm störs.

Vår kropp styrs av en serie interna klockor som kalibreras av yttre och inre faktorer. Kroppens ultimata pacemaker sitter i hjärnan och återställs på morgonen av ljus.

ANNONS

Om vi varje dag får dagsljus vid olika tidpunkter kan våra interna kroppsklockor hamna ur synk och det kan påverka hur våra kroppar fungerar.

“Individer som ofta ändrar sin sömn-/vakncykel kan uppleva felanpassning mellan (intern) biologisk timing och extern timing (så) dygnsstörningar kan vara den primära mekanismen som kopplar samman avvikelser från dag-till-dag i sömnen med biologiskt åldrande”, säger Xiaoling Wang till Newsweek.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Vår sömn blir sämre med åldern – detta kan hjälpa Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS