Dagens PS

Mot alla odds – nu backar dryckesbranschen

Dryckesbranschen
Efter att ha hanterat pandemin med bravur tappar dryckesbranschen allt mer mark. (Bild: Pixabay)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 04 okt. 2022Publicerad: 04 okt. 2022

Pålitliga under pandemin följer dryckesbranschen nu resten av den globala marknaden och dalar nedåt. Likväl finns det både undantag och överraskningar i dryckesdjungeln, skriver The Drinks Business.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Globala vin och spritjättar har länge haft rykte för sig att vara pålitliga och stabila. Inte minst under pandemin då de snabbt anpassade sina affärsmodeller till nya konsumtionsmönster och höll sig flytande.

Tidigare har Dagens PS även kunnat rapportera att människor inte nödvändigtvis väljer bort dyra drycker i kris, vilket möjligen talar för dryckesbranschens styrka. Läs gärna mer om det här! I sviterna efter pandemin tillhörde dryckesaktierna följaktligen de mest pålitliga. Inte minst på grund av ett ökat intresse för cocktails.

Under de senaste veckorna har dock spelplanen förändrats vilket fått även aktier inom dryckesbranschen att dala.

Energikris och höjda räntor

Orsaken till att dryckesmarknaden går nedåt kan i likhet med det mesta på den globala aktiemarknaden just nu härledas till det upptrappade läget i Ukraina med energikris och stigande råvarupriser som följd.

Till detta kommer höjda räntor i både USA och väst, samt ett tronskifte av stora mått i Storbritannien, där både premiärministern och monarken bytts ut, vilket skapar oro för framtiden.

En smula överraskande är det därför att Storbritanniens företagsjättar bara tappat 7 procent i FTSE 100-index sedan årsskiftet. En siffra som kan jämföras med ett tapp på 18 procent på Wall Street och 20 procent i Paris.

Stort tapp i premiumkategorin

ANNONS

En titt på några av världens största dryckesproducenter i premiumkategorin visar dock att de flesta dryckesaktörerna just nu förlorar mark. Pernod Ricard sjunker med 13 procent trots ett fantastiskt 2021.

Lyxkonglomeratet LVMH har även de tappat 17 procent, Remy Cointreau 20 procent medan Davide Campari Milano har drabbats av en nedgång på 30 procent. Bland de globala bryggerierna har öljätten Heineken tappat 14 procent och AB InBev 11 procent.

Mest motståndskraftig tycks Treasury Wine Estates just nu vara sedan deras aktier endast sjunkit med mindre än 1 procent sedan årsskiftet, skriver The Drinks Business.

Läs även: Rekordår för dryckesbranschen – som expanderar

Läs även: Svenska vinproducenter ska lära av britterna

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS