Dagens PS

Trend eller myt: Så nyttigt är olja

Det pågår en debatt om vilken olja som är bäst och vissa hävdar att fröoljor är giftiga
Det pågår en debatt om vilken olja som är bäst och vissa hävdar att fröoljor är giftiga. (Foto: Unsplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 25 jan. 2024Publicerad: 25 jan. 2024

Olja väcker debatt. Nej, nu handlar det inte om den olja som Ryssland exporterar utan om den vi använder när vi lagar vår mat.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det verkar finnas oändligt mycket olika oljor att använda till matlagning, rapsolja, olicolja, majsolja och kokosolja är bara några av alternativer, det skriver Wall Street Journal.

Debatt om olja

Nu pågår en debatt om en kategori av så kallade fröoljor, av vilka många är gjorda av just frön. Rapsolja, linfröolja, macadamiolja, sesamolja och svartkumminolja är några exempel.

I de nordiska näringsrekommendationerna från 2023 lyfts rapsolja fram som nyttig och USA.s nationella kostråd rekommenderar fröoljor eftersom de är rika på omättat fett.

Fröoljor, särskilt safflorolja, solrosolja, majsolja och sojaolja, är rika på ett slags omättat fett som kallas omega-6.

Studier har funnit att när en del av de mättade fetterna i kosten, från sådant som smör och rött kött, byts ut och ersätts med omega-6-fetter, sjunker nivåerna av det dåliga LDL-kolesterolet.

Det gör att risken för hjärtinfarkt och dödsfall från hjärthändelser minskar.

Andra studier har visat att personer som har högre nivåer av linolsyra, som är det huvudsakliga omega-6 fettet i fröoljor, har lägre risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar, stroke och typ 2-diabetes, än dem som har lägre nivåer av linolsyra i blodet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

“Hateful Eight”

Passionerat hävdar användare på Tik Tok och Instagram att industriella fröoljor av raps, majs, solros, soja, bomullsfrö, druvkärnor, riskli och safflor är giftiga. De kallas för Hateful Eight.

Många inom hälso- och sjukvården menar att de bästa oljorna är olivolja och avokadoolja, bland dem Tara Schmidt, ledande dietist vid Mayo Clinic Diet, och Julia Zumpano, registrerad dietist vid Cleveland Clinic som arbetar med förebyggande kardiologi.

Fröoljor tillverkas ofta med hög värme och kemiska lösningsmedel och tenderar att vara mer bearbetade, eller processade, än olivolja.

Oljor som är mindre processade är märkta med virgin, kallpressad eller oraffinerad. Dariush Mozaffarian, kardiolog och professor i nutrition och medicin vid Tufts University menar att det kan ge hälsofördelar.

Han säger att kemisk bearbetning och hög värme kan förstöra några av de polyfenoler som enligt studier verkar kunna minska inflammation och risken för vissa typer av cancer.

Bränn inte olja

Julia Zumpano säger att oavsett vilken olja du använder ska du undvika att bränna den för då bryts oljan ned och förlorar några av sina fördelaktiga egenskaper, dessutom kommer den inte längre smaka gott.

ANNONS

Hon säger att avokadoolja har en hög brännpunkt och är därför bra för matlagning. Olivolja har en lägre brännpunkt.

John Wesley McWhorter, registrerad dietist i Houston och talesman för Academy of Nutrition and Dieteticsven påtalar att även solljus kan bryta ned oljan, varför den inte ska förvaras i solljus.

Ultraprocessad mat

Enligt Floyd H. Chilton, chef för Center for Precision Nutrition and Wellness vid University of Arizona, oroar sig en del forskare och dietister över fröoljor med hög andel fettsyror med Omega-6, då det kan omvandlas till ämnen som orsakar inflammation.

Där handlar om oljor som exempelvis solrosolja, majsolja och sojaolja. Oron kommer sig av att kronisk inflammation har visat sig spela en roll i flera olika hälsoproblem.

Det finns dock forskare som inte håller med och säger att det finns få bevis som kopplar ett högt intag av omega-6 till inflammation hos människor.

Om du oroar dig över fröoljor bör du antagligen först se över din konsumtion av ultraprocessad mat, mycket sådan mat innehåller fröoljor och är ohälsosam även på andra sätt, vilken olja du använder har mindre betydelse.

Läs mer: Sådan mat kopplar forskare till depression Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS