Dagens PS

Det här håller hjärnan frisk när du åldras

Till viss del kan vi påverka våra hjärnors hälsa när vi åldras
Till viss del kan vi påverka våra hjärnors hälsa när vi åldras. (AI-genererad bild: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 22 feb. 2024Publicerad: 22 feb. 2024

Det finns ingen enkel lösning för att hålla hjärnan frisk när vi åldras, men det finns en del saker vi kan göra, för allt handlar inte om genetik.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den senaste tiden har en debatt blossat upp i USA om huruvida människor kan hålla hjärnan mentalt skarp när de passerat 80.

USA:s president Joe Biden, 81 och hans förmodade motståndare i det kommande presidentvalet, Donald Trump, snart 78, har båda visat på sviktande minne, det skriver Wall Street Journal.

Kan de båda åldrande männens hålla sig mentalt skarpa?

Gener bara en liten pusselbit

Forskare menar att det inte finns någon enkel lösning för att behålla sin mentala skärpa eller för att avvärja demens.

En kombination av genetik, hälsosamma levnadsvanor och faktorer som renare luft och bra utbildning har dock kopplats till långvarig mental smidighet.

Enligt forskare är generna bara en liten del av pusslet, att inte röka, äta hälsosamt, vara fysiskt aktiv och socialt engagerad är exempelvis vanor som kopplas till lång livslängd och bibehållen mental skärpa.

“Ju friskare du är i hela kroppen, desto bättre reagerar din hjärna på åldrandeprocessen”, säger David Wolk, neurolog vid University of Pennsylvania, till Wall Street Journal.

ANNONS

Enligt honom toppar den kognitiva prestationen hos friska vuxna i 20- och 30-årsåldern.

ANNONS

Senaste nytt

Hjärnan åldras

Hjärnan krymper med åldern och dess yttre lager tunns ut. Hjärnans djupare regioner blir också ärrade och kommunikationen mellan neuroner kan bli mindre effektiv.

Förändringarna i hjärnan kan göra att minne, resonemang och andra kognitiva förmågor försämras, men enligt Yaakov Stern, neuropsykolog vid Columbia University, kan vissa människor avvärja kognitiv försämring bättre än andra.

Han säger att deras hjärnor kanske har mer motståndskraft mot förändringar, eller så har de en bättre “kognitiv reserv”, alltså förmåga att anpassa sig till förändringar i hjärnan.

Hälsosamma vanor

Här kan genetik spela en roll, liksom kost, motion och individens risk för kärlsjukdom. Forskning har associerat mer utbildning, mental stimulans och social anknytning med bättre kognitiv reserv.

Många känner inte till att hälsosamma vanor kan minska risken för att utveckla demens. Cirka 40 procent av de globala fallen av demens skulle kunna försenas eller förhindras med förändringar av livsstil och miljö.

ANNONS

Det kan exempelvis handla om att minska fetma eller begränsa exponeringen för luftföroreningar. Att sova för lite, eller för mycket, kan också leda till kognitiva problem.

Wall Street Journal skriver att aktiviteter som Tai chi och yoga enligt forskning kan hjälpa till att förbättra den kognitiva funktionen.

Att ha ett syfte

Hörselnedsättning kan också öka risken för demens, när hörseln förloras kan hjärnan förtvina snabbare, det kan också göra människor mer isolerade.

Forskare som studerar “superåldringar”, personer över 80 med mentala förmågor som liknar dem hos människor som är flera decennier yngre, säger att starka sociala relationer är viktiga för att hålla hjärnan skarp.

Stacy Andersen, beteendevetare vid Boston University och meddirektör för New England Centenarian Study, säger att detsamma gäller för människor som blir över 100 år.

“De har ett syfte. De har saker de vill gå ut och göra varje dag, säger hon till Wall Street Journal.

Läs mer: Det här håller din hjärna skarp Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS