POLITISKT OPÅLITLIG

Politiker i utvecklingens baksäte

Blogg Går det att vara både pragmatisk och offensiv? Ja. I ny bok visas hur pragmatisk handlingskraft gjort Sverige starkt.

Slopa fyraprocentsspärren

Blogg Jag är trött på att höra allt tjat om fyraprocentspärren i samband med opinonsmätningar. Ta bort den! Och utjämningsmandaten. Då hade Alliansen haft egen majoritet och små partier representation.

Platt fall för Anders Borgs utmanare

Blogg Om S vinner valet 2014 ersätts Anders Borg av Magdalena Andersson (S) som finansminister. Men hennes första utspel har blivit ett riktigt fiasko.

Saudisk vapenfabrik en medieanka

Blogg Påståenden om att Sveriges försvarsmyndigheter bygger vapenfabrik i Saudiarabien genom bulvanföretag är fullständigt ogrundade.

Löfvens ’stora’ förtroende

Blogg Medierna drar väldigt stora växlar på det stigande förtroende som den nye S-ledaren får i opinionsmätningar. Men har Löfven den auktoritet i partiet som förtroendet ger sken av?

Kulturvänstern och makten

Blogg Debatten om vänsterns dominans i kulturdebatten går vidare med både goda och mindre genomtänkta inlägg.

Reinfeldt modig att nämna 75 år

Blogg Statsministern överraskar med provokativt uttalande om att vi behöver jobba upp emot 75-års åldern.

Järnladyns bevingade ord

Blogg Filmen "Järnladyn" med Meryl Streep som Margaret Thatcher är bättre än vad kritiker både till vänster och höger framfört.

Optimism trots publicistiska utmaningar

Blogg Några av de tyngsta namnen inom den publicistiska branschen i Sverige drabbade samman på Engelsbergs herrgård i Bergsslagen igår.

Thatchers framgångsrika politik

Blogg Den nya filmen med Meryl Streep som “Järnladyn” har givit journalistkåren chans att lufta sina 30-åriga fördomar om Europas främste politiker i modern tid.

Sverige på efterkälken i Kina

Blogg Hur ser Sveriges framtid ut? Ett av de bästa måtten på svensk konkurrenskraft är hur väl vårt land klarar sig i de snabbt växande ekonomierna i Asien, främst då Kina.

Så blir Kristdemokraterna vassare

Blogg Helgens extra riksting blir till en batalj i personstrider. Det vore mer produktivt om kristdemokraterna istället vågade att öppet diskutera värderingsskillnader.

Stefan Löfven bästa namnet

Blogg Redan efter Mona Sahlins avgång hävdade jag i DagensPS att det bara finns en vinnarskalle i Socialdemokratin: IF Metalls ordförande.

Obamas tal på grundskolenivå

Blogg Aldrig har en amerikansk president i lika hög grad talat som ett barn i det årliga “State of the Union”-talet inför kongressen.

S borde välja öppen process

Blogg Det ser inte bättre ut för S än att man tänker upprepa upplägget att i hemlighet vaska fram en partiledare, även om det gick fullständigt åt pipsvängen förra gången. Och förrförra.

Kan färgstarke Newt disciplinera sig?

Blogg Newt Gingrich vann stort i South Carolina. Det gör partietablissemanget inom republikanerna skräckslagna. Gingrich går sin egen väg.

Slå ihop S+V under Jonas Sjöstedt

Blogg S har inga egna ledarkandidater. Kanske borde S och V lägga striden mellan revolution och reform 1917 till handlingarna för att åter bli ett samlat vänsterparti?

Va, har inte Juholt avgått än?

Blogg Här vaknar man upp och Håkan Juholt sitter kvar. Hur länge ska spektaklet pågå?

Lööf om finanspakt: Både med och inte

Blogg Turerna kring eurozonens finanspakt blir allt fler. Finansministern har ställt vissa villkor för att Sverige ska gå med. Näringsminister Annie Lööf har mer fundamentala krav: att vi inte ska behöva följa reglerna.

Hur kan 'kapitalism 4.0' se ut?

Blogg Ekonomin kan inte vridas tillbaka till keynesiansk reglerad ekonomi. Men vi behöver lära oss av senare års kriser, skriver Klas Eklund i en framåtblickande artikel.

Borgerlighetens förlorade ansikte

Blogg Borgerlig politik borde handla om mer än ekonomi, menar MUF:s medlemstidning Blått i artikelserie.

Frankrike sänks men inte Estland

Blogg Nu visar det sig vilka länder som tar ansvar och vilka som hotar hela europasamarbetet med sin oansvarslöshet.

Vad kommer när S faller ihop?

Blogg Ylva Johansson (S) är den senaste i raden som riktar hård kritik mot partiledaren Håkan Juholt. Vad händer om partiet inte kan ta tillbaka sin ställning?

Så skatteplanerar skattehöjarvänstern

Blogg Att vänsteraktivister på barrikaderna alltid är ute efter andras pengar och aldrig avstå själv får vi idag ett nytt bevis på. Aftonbladets Åsa Linderborg gömmer undan sina miljoner på bokförsäljning från skattmasen.

Jonas Sjöstedt, statsministerkandidat?

Blogg I jämförelse med övriga partiledare i oppositionen är nog Sjöstedt den som har de bästa personliga kvalifikationerna för att vara statsministerkandidat.

Tiden - Blickar S mot Kina?

Blogg I socialdemokratisk idédebatt framförs tankegångar om att låta marknadsekonomin fortsätta generera tillväxt, men samtidigt avskaffa kapitalismen och det privata ägandet.

Manshat på teater

Blogg Feminismens bankrutt demonstreras på teater i Stockholm som sätter upp SCUM-manifestet på scen. Män ska gasas ihjäl, är det primitiva budskapet som står i stark kontrast till upplysningstraditionen.

Folkets betyg på regeringen 2011

Blogg Alliansregeringen står stark. Ministrarna får toppbetyg. Men det finns skillnader.

Romney närmare nominering

Blogg Nattens nomineringsmöten i Iowa blev en uthållighetsseger för Mitt Romney.

Hur mycket politik kräver demokratin?

Blogg Fransk intellektuell vill se "repolitisering" av samhället. Jag är skeptisk. Minst sagt.

Jämför inte 1932 med 2012

Blogg I en uppmärksammad krönika i Daily Mail heter det att 2012 kan bli ett lika skrämmande år som 1932, då depressionen började bana vägen från demokrati till diktatur. Nja. Så illa är det inte.

S jämlikhet är orättvis

Blogg Håkan Juholt gråter över "ökade klyftor" i debattartikel. Men han sprider gamla förvirrade osanningar.

2011: Årets 10 viktigaste händelser

Blogg Här är min lista över de tio viktigaste nyheterna under året som snart är slut.

Bara dagar till presidentvalet drar igång

Blogg Redan den 3 januari röstar medborgarna i Iowa om vilken presidentkandidat de vill se som alternativ till Barack Obama. Newt Gingrich har släppt ny valfilm: "Segra eller dö"

God Jul i välståndslandet

Blogg S-politikern Leif Pagrotsky önskar: "God Jul, Klassamhället!" Jag ser dock hellre ojämlikt välstånd än jämlik fattigdom.

Sexualpolitik fördunklar smittskyddet

Blogg En nationell handlingsplan mot hiv bland homosexuella är ute på remiss. Dokumentet är en illustration på hur verkligheten kan göras till politikens fiende. Resultatet blir dunkla budskap som går stick i stäv med ambitionen: att begränsa att hiv sprids.

Kristdemokraternas värsta fiende - dom själva

Blogg Istället för obegripliga personstrider borde kristdemokraterna våga debattera med varandra om värderingar. Sociala ingenjörer och andra snällister borde öppet ställas mot väggen av de konservativa och kristna i partiet.

Slagfärdige Hitchens är död

Blogg En av mina stora favoriter bland rakbladsvassa opinionsbildare, Christopher Hitchens, har dött i cancer 62 år gammal. Han tillhörde bokstavsvänstern på det galna 70-talet, men blev en lysande analytiker i neokonservativ anda på 00-talet.

Arabiska våren började i Irak

Blogg Dagens Nyheter ägnar sig åt svårartad, hjärntvättad historieförfalskning när man i dagens tidning beskriver Irak efter kriget som störtade Saddam Hussein. Sanningen är att förtryck har ersatts med framtidshopp.

Frihet är inte förmynderi

Blogg När Timbro presenterade nyutgivning på svenska av filosofen Isaiah Berlins (1909-1997) banbrytande essäer om frihet, vilade också George Orwell över seminariet. Förmynderi förkläds ofta till frihet.

Slussen som kampobjekt

Blogg Under mer än 20 år har Slussen i Stockholm utretts. Otaliga lösningar har ritats och diskuterats. För ett år sedan var alla nästan överens, nu har vänsterpartierna valt trafikplatsen som kampobjekt.

Kommer Sjöstedt att knäcka Juholt?

Blogg Jonas Sjöstedt framstår som smart, balanserad och tydlig - just de ledaregenskaper Håkan Juholt saknar. Sjöstedt kan komma att ta många vänsterväljare från Juholt.

Newts 33 år av politiskt bombkastande

Blogg Jag känner skräckblandad förtjusning över att Newt Gingrich tycks vara den som skulle kunna vinna över Mitt Romney om vem som ska utmana Barack Obama i presidentvalet om elva månader.

Diktaturer välkomna på Nobelfesten

Blogg Utländska diktaturer är välkomna, men inte svenska demokrater. Också Nobelstiftelsen har en hycklande världsbild där man bockar och bugar inför förtryckare.

Medierna missvisande om äldrevården

Blogg En sjuksköterska tar i DN upp viktig kritik mot mediekampanjen som utmålar äldreomsorgen i sämsta möjliga dager. Hon berör ett tabu: äldre människor dör. Av naturliga skäl.

Hatet mot Carl Bildt

Blogg Förr talades det om Palmehatet, som fördömdes som extremism. Nu finns samma hat mot utrikesminister Bildt. Men när vänstern tuggar fradga av hat, då anses det vara "kultur".

Europas utmaning: belöna flit

Blogg Amerikanske journalisten och författaren David Brooks analyserar i DN den bakomliggande orsaken till Europas kris: det är inte längre lönsamt att vara flitig.

Juholt: vi ska reglera mera!

Blogg Just nu talar S-ledaren inför partiets förtroenderåd. Det retoriska tonläget är högt, och anklagelserna mot motståndarna hårda. Men vilket är S-alternativet?

Ungas kognitiva oförmåga

Blogg I Axess TV kan man se ett av de mest intressanta samhällsprogrammen på länge. Varför klarar inte ungdomar att plocka bär och arbeta i äldreomsorgen?

Idag går jag i Engelbrektskyrkan

Blogg Första december är Internationella aidsdagen. Det manifesterar hiv-organisationen Noaks Ark med en konsert i Engelbrektskyrkan.

Svensk mediedramaturgi i ett nötskal

Blogg Jag kan inte låta bli att skratta åt nyhetsvärderingen i mediernas samhällsbevakning. Kolla vad som idag toppat svd.se

Dagens citat om kultureliten

Blogg Myter och lögner sprids om Nya Slussen, menar Stockholms stadsmiljöborgarråd Per Ankersjö. Och han sågar motståndarna till förnyelse på ett träffande sätt.

Rätt av SVT att sända omstridd dokumentär

Blogg Dokumentären "Staden som offrades" handlar om händelserna som ledde fram till folkmordet i Srebrenica 1995. Den ger en helt annan bild än den vi fått lära oss. Därför är den kontroversiell.

Makten har flytt riksdagen

Blogg I nya boken Knapptryckarkompaniet visas hur lite makt en riksdagsledamot har. Jag tycker vi ska sluta hyckla och minska riksdagen till 49 ledamöter. Det räcker. Fler bestämmer inte i Sverige.

Annie Lööfs svåra balansgång

Blogg I sin första stora intervju som partiledare och näringsminister märks tydligt vilket pris som makt har. Och det slår mig hur viktigt det är att finna rätt profilfrågor.

Waidelich och vinsten

Blogg Ordet "vinst" har blivit den nya svordomen i medierna. Oppositionen ägnar sig mest åt slagord. Men i helgen har ekonomisk-politiske talesmannen Tommy Waidelich lagt ut texten i Dagens Industri.

Falska larm undergräver miljöpolitiken

Blogg Ännu en gång har ett miljölarm visat sig falskt. Natursskyddsföreningen ropande om att "vargen kommer" är förnedrande. Det är som att man önskar sig sämre miljö för att göra sitt jobb mer betydelsefullt.

Nationell identitet utan skygglappar

Blogg Diskussionen om Sverigedemokraterna går i cirklar. Såväl Juholt som Reinfeldt och medierna talar om allt utom det väsentliga när det gäller vi-och-dom-tänkande.

Vänstern är död i Europa

Blogg Spanska socialistregeringen åkte på storstryk i dagens parlamentsval. Detta bara några dagar efter det att vänsterregeringen i Grekland föll. Bara på Cypern finns nu renodlad vänsterregering i Europa.

Var finns Juholts strategi?

Blogg S-ledaren är på landsomfattande turné. Han är trevlig. Men vad har han att säga?

Polisen ska inte fakturera för att göra sitt jobb

Blogg Regeringen ska nu se över reglerna som kräver att polisen ska fakturera idrotts- och kulturarrangörer. Bara i korrupta bananrepubliker tar polisen betalt för att göra sitt jobb: upprätthålla lag och ordning.

Invandrarlandet Israel

Blogg Som en följd av den arabiska våren då medborgarna vänt sig inåt och gjort upp med sina egna regimer, har också israelerna kunnat ägna sig åt inrikespolitik. Inte minst har integrationen tagit fart, med såväl ortodoxa som arabiska medborgare.

Greider: kan S alls vinna val längre?

Blogg I ett läsarsvar i Dala-Demokraten skriver Göran Greider: Kanske är det inte längre ens möjligt för arbetarrörelsen att vinna val? En intressant fråga.

Nyktra förare straffas hårdare

Blogg Många har uttryckt förvåning över forskning som visar att ju fullare förare är, desto lägre straff får man. Hårdast döms nyktra. Detta är naturligt eftersom svensk rätt alltid ger rabatt åt kriminella.

Presidentvalet helt öppet

Blogg Det drar ihop sig till primärval i USA. I januari börjar gallringen på allvar om vem som ska utmana president Obama. Än har inte republikanerna någon tydlig ledare.

"Allt för Sverige" är kul underhållning

Blogg På söndag kommer jag att se nästa del av "Allt för Sverige" med entusiastiska svenskamerikaner. Lekprogram är rätt form för att bryta tabu om svenska sedvänjor och nationell identitet.

Leif Pagrotsky: allt är eurons fel

Blogg I sin gästkrönika i Göteborgs-Posten är förre S-ministern Leif Pagrotsky inte nådig mot euron. Han menar att Greklands kris inte beror på lata greker utan på blundande och tigande EU-ledare.

Politiker snålar på äldreomsorgen

Blogg Den som köper billigt får vad man betalar för. Det gäller också när politiker upphandlar äldreomsorg. Lägsta anbud betyder oftast en låg personalbemanning. Det vet politikerna.

Hamaskramare leder melodifestivalen

Blogg Trots att SVT medger att Gina Dirawi gjort antidemokratiska uttalanden står man fast vid att 19-åringen ska vara med och leda melodifestivalen nästa år.

Dygden enda hållbara räddningspaketet

Blogg Det diskuteras vilt om vad främsta orsaken är till finanskriserna i väst. I Axess framförs nog det mest grundläggande orsakssambandet - dygdernas försvagade ställning.

Klimatforskare påkomna som lögnare - igen

Blogg På inget område har forskningen undergrävt sin egen ställning så fundamentalt som inom klimatområdet. Gång på gång avslöjas professorer gå politiska propagandans ärenden istället för att hålla sig till fakta.

EU vill avgöra nationers regeringsalternativ

Blogg Det mest häpnadsväckande under den senaste dramatiska veckan är att EU-kommissionens Jose Barroso talat om vilken regering EU vill se i Grekland.

DN vacklar om yttrandefriheten

Blogg Återigen har en tidning som gjort satir om profeten Muhammed utsatts för grovt våld, denna gång i Paris. I Frankrike sluter nu redaktioner och politiker upp bakom pressfriheten. I Sverige ställer DN frågor om yttrandefriheten ska vara "odelbar".

Ett grekiskt nej är ett nej till euron

Blogg Grekiska regeringen har chockat världen genom att utlysa folkomröstning om besparingspaketen som ska rädda landets ekonomi och stabilisera eurozonen. Ett nej får dramatiska effekter. Men även själva omröstningen är farlig.

Universitet: vår utbildning inget värd

Blogg Att knappt några vill studera i Sverige om universitetsstudierna inte är gratis visar hur låg nivå högre utbildning har. Universiteten gnäller över förlorade utlandsstudenter, men deras verkliga problem är så mycket större.

Allians med MP och utan KD?

Blogg Medierna älskar att spekulera om relationsspelet mellan partierna i riksdagen. TV4 har tagit det till en ny nivå. Men de ställer faktiskt frågor som är strategiskt intressanta.

Dick Cheney provocerar med fakta

Blogg I nya numret av magasinet Neo avhandlas frågor kring vad som händer om Kina tar över som supermakt efter USA. Men jag fastnade vid recension av Cheneys memoarer.

Europakris utan ledarskap

Blogg Euroländernas toppmöte resulterade inte i något konkret. Men luddiga ambitioner skapar inte förtroende. DN:s Johan Schück är hård i sitt omdöme.

Skattemiljarderna rullar utan granskning

Blogg Vad får vi för skatterna egentligen? Ingen vet. Den offentliga sektorn saknar inte bara konkurrens, den utsätts inte för granskning. Det konstateras i ny kartläggning.

Cirkus Juholt på turné

Blogg Jag tror Håkan Juholt misstar sig när han tror att hyresbidragsaffären är hans värsta problem. Nej, den satte bara fingret på ett djupare och svårare problem för Juholt som statsministerkandidat.

30 år sedan U137: "Nu är vi nog i krig"

Blogg Svenska Dagbladets säkerhetspolitiske reporter Mikael Holmström publicerar nya uppgifter om hur nära krig det var mellan Sverige och Sovjetunionen 1981.

Retoriskt rykande Reinfeldt

Blogg Jag har nog inte hört ett så tydligt och övertygande tal av Fredrik Reinfeldt som det han nyss höll på partistämman i Örebro.

Smitta i stjärnspäckad film

Blogg Regissören Steven Soderbergh får i svensk press höga betyg för sin nya katastroffilm "Contagion" (Smitta). Förmodligen därför att så många namnkunniga skådespelare deltar. Jag är inte alls lika entusiastisk.

Till SVT Debatt om Bildt och Ganna

Blogg Torsdag kväll åker jag till Göteborg och är med i SVT Debatt om Carl Bildts agerande kring fängslade journalisterna i Etiopien och om utvisningsbeslutet mot 91-åriga Ganna.

Folkpartiets vankelmod

Blogg Striden mot sänkta skatter på Folkpartiets kongress illustrerar de tre mindre borgerliga partiernas dilemma: de vill inte sticka ut, de vill inte vara kontroversiella. De vill vara lagom. Men då behövs de inte.
ANDRA BLOGGAR
ANDRA TIPS
KOLUMNISTER
CITAT

"När den politiska korrektheten sänker sin gråa slöja över debatten är det befriande att kunna koppla upp dig”
STURE ESKILSSON


”erixon.com tillhör de tio mest inflytelserika bloggarna i Sverige”
OBSERVER


”Går dagligen in på sajter som www.erixon.com”
PETER WOLODARSKI


”Dick Erixons blogg [är] full med bra länktips och adrenalinstinna kommentarer”
PJ ANDERS LINDER


”Din blogg har blivit lika angelägen som den bästa av ledarsidor”
HANS L ZETTERBERG


”Dick Erixons blogg kanske är den bästa politiska bloggen i landet”
ROLAND POIRIER MARTINSSON


”Tror inte jag hållt med någon gång, men det är roligt att läsa Dick. Jag saknar vänsterskribenter av den kalibern”
MARK COMERFORD


”[Erixons blogg] kan klassas som en dagordningssättande kraft”
NÄRINGSLIVETS MEDIEINSTITUT


”Sveriges tredje bästa blogg - erixon.com”
Omröstning i INTERNETWORLD