ANNONS
ANNONS

Stoppa den nya it-skatten!

christer-berg-jpg.jpg

Fick häromdagen skrämmande information av en granne som är insatt i oppositionens förberedelser inför ett tänkt maktövertagande 2014.

De vill kunna lova stora reformer och nya satsningar på offentlig sektor. Därför letar de desperat efter ny finansiering, berättade han.

Han avslöjade att det finns hemliga planer på att införa en ny skatt, en ersättare till den avskaffade fastighetsskatten. Överläggningarna om utformningen lär pågå för fullt.

ANNONS
ANNONS

Bakgrunden till idén är den ursprungliga meningen med fastighetsskatten. Den tillkom en gång i tiden för jordbruksfastigheter, som har en potentiell möjlighet till avkastning som inte kan beskattas på annat sätt.

Om du har jordbruksmark kan du skörda och äta dig mätt utan att några beskattningsbara transaktioner sker. Det snuvar staten på skatteintäkter, som ju hade kommit in om du varit tvungen att köpa motsvarande mängd mat.

Fastighetsskatten har hängt med i några hundra år och kommit att omfatta till exempel villor som enbart används för boende. Den har blivit otidsenlig och är idag helt naturligt avskaffad.

Nu har politiska teknokrater kommit fram till att kompetens kan betraktas på samma sätt. Man fokuserar på it-kompetens, eftersom just denna skapar särskilt höga dolda värden.

De som har it-kompetens får en fördel framför andra – som det är berättigat att beskatta, menar man. Här finns nämligen en stor potentiell möjlighet till ökat välstånd utan att det sker några direkta transaktioner.

Det handlar till exempel om förmågan att bygga kontaktnät och status, som i sin tur kan ge allt från rabatter och gratis luncher till möjligheten att hitta ekonomiskt fördelaktiga äktenskapspartners.

En it-händig person kan installera styrsystem i hemmet med hjälp av ”Internet of Things”, som spar stora summor som därmed också minskar skatteintäkterna för staten.

Utredarna är särskilt oroade över förlusterna i underhållningsbranscherna. Med en ökad it-kompetens har medborgarna i allt högre grad börjat roa varandra, istället för att konsumera underhållning. Största bovarna i sammanhanget är förstås sociala medier och videosajter.

Utformningen av den nya skatten ska bli ett poängsystem med gamla fastighetsskatten som förebild. Om du till exempel kan producera en video och lägga upp den på Youtube, så motsvarar det ett visst antal poäng.

Sedan är tanken att dina aktiviteter på nätet ska övervakas. Det är enkelt att avslöja om du har undanhållit kompetens i deklarationen.

Idén får stöd i ett lagförslag som just nu utreds på Justitiedepartementet. Det ska nämligen bli förbjudet att vara ogooglingsbar. Utredarna jämför med maskeringsförbudet.

Du ska helt enkelt inte kunna gömma dig, inte ens på nätet. Förslaget hamnar på riksdagens bord någon gång i maj, enligt välunderrättade källor.

Vi är nu helt inringande med allt från lägenhetsnummer till ip-nummer. Allt du gör ska gå att övervaka och beskatta.

Men det handlar inte bara om att hitta nya skatteinkomster. Bakom förslaget döljer sig mörka drivkrafter. Skatter används allt mer för att styra medborgarnas beteenden. Med skatter regleras hur mycket vi ska röka, dricka, äta och köra bil.

Straffskatt på it-kompetens ska se till att hålla medborgarna på mattan. I förlängningen är it-utvecklingen ett allvarligt hot mot etablerade politiker, med fenomen som direktdemokrati och medborgardrev mot politiker.

Med beskattning av it-kompetens kan medborgarnas it-förmåga kunna regleras. Det är i alla fall vad vissa politiker tänker sig, samtidigt som de hamnar på tvärs med sina ideologier. Ska it-kompetens bli förbehållet de rika?

Vi måste stoppa detta vansinniga förslag! En ny folkrörelse mot galna och orättvisa skatter behöver mobiliseras.

Sprid detta till alla du känner!

Christer Berg är marknadsekonom och har bevakat it-branschen som trendspanare och omvärldsanalytiker sedan 1990. Idag är Christer ansvarig utgivare för nyhetstjänsterna Trendspaning.se från Dataföreningen Kompetens och DF Redaktionellt från Dataföreningen.

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS