ANNONS
ANNONS

”Reinfeldt lättsinnig om bostadsbubbla”

ostros.jpg

Bostadspriserna har som Thomas Östros noterar stigit kraftigt de senaste åren på grund av, som han skriver, ”historiskt låga räntor och förändrade skatteregler”.

”De höga bostadspriserna och det växande skuldberget måste tas på allvar. /…/ Att Fredrik Reinfeldt uttalat att Sverige ”har ingen bostadsbubbla” förefaller lättsinnigt”, skriver Östros på SvD Brännpunkt.

Regeringen bör istället förbereda sig för prisfall, menar S-politikern. Finansinspektionens räntetak tycks enligt Thomas Östros inte ha haft någon synbar inverkan på kredittillväxten. I takt med att svensk ekonomi återhämtar sig kommer räntorna att öka och få bostadspriserna att sjunka”, skriver Thomas Östros, som vill utreda förslag som amorteringskrav och tydliggöra bankernas ansvar och risktagande.

ANNONS
ANNONS

Östros vill se över möjligheterna att införa krav ”så som kapitaltäckning, kassakrav och annan reglering av bankverksamhet för att skapa bättre balans”. S-toppen säger sig vara öppen för blocköverskridande lösningar.

”Men det är regeringen som måste göra de nödvändiga förberedelserna för att hantera en snabb låneexpansion och riskerna för ett kraftigt prisfall på bostäder”, skriver Thomas Östros i SvD.

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS