ANNONS
ANNONS

”Låt inte algoritmerna på Facebook styra”

facebook.jpg
Vårt råd till er är därför att söka ny kunskap utanför boxen. Att Facebook skruvar åt sina algoritmer hänger ihop med deras affärsmodell, och att Facebook precis som alla andra affärsdrivande företag har intresse av att tjäna pengar. Därför blir det som så att annonser styr mycket av utvecklingen på Facebook. Många har skrivit på Facebook och klagat på att deras synlighet har minskat drastiskt den senaste tiden. Det som nu gäller är att de som har gillasidor i princip tvingas betala en mindre summa för att marknadsföra sin gillasida, och därmed öka sin synlighet.
 
Så, därför behöver du som användare ta fram och utveckla en strategi för din närvaro i de sociala medierna och att inte lägga alla ägg i samma korg. Bland annat är det viktigt för dig som är företagare att vara synlig på olika plattformar, men att först måste du undersöka var dina kunder och potentiella kunder är. Därför kan det vara en utmärkt strategi att du som företagare etablerar dig på både Facebook och Google+, för att öka din synlighet. På Google+ så är det fortfarande som så att om du väljer att publicera offentligt så innebär det att alla ser det som du publicerar. Vill du däremot fokusera mer på den internationella och globala marknaden så är det viktigt att du och ditt företag är aktivt närvarande på mikrobloggen Twitter. Detta därför att där är det enklare att nå ut på engelska och snabbt etablera många följare.
 
Det är viktigt att skilja mellan vad du gör som företagare och vad du gör som privatperson, och att anpassa din strategi efter detta. Som privatperson så är det enklast att ha en privat sida och sedan justera säkerhetsinställningarna efter hur du vill dela med dig av det du skriver. För ett företag är det också viktigt med säkerheten, men där måste du dessutom jobba väldigt hårt för att skapa, utveckla och skydda ditt varumärke. Så, därför behöver du ha två olika sidor där den ena är för dig som privatperson och den andra är för ditt företag.
 
När Facebook skruvar åt variablerna så att vi inte längre ser allt som våra vänner skriver, så gäller det att inte bli arg på sina vänner. Det är inte deras fel att FB skruvar åt algoritmerna, för att anpassa det till sin affärsverksamhet och intresset av att tjäna pengar. Då är det bättre att du manuellt går in på varje väns sida och läser vad han eller hon har publicerat. För, med en sådan strategi minskar riskerna att du missar något, och då kan ni förhoppningsvis undvika att det leder till ovänskap.
 
Något som vi vill informera er om är att den signal ni sänder i samband med att ni skriver och gillar på någons sida är att ni då vill ha inlägg från just den vännen. Genom att ofta gilla och kommentera på utvalda vänners sidor kommer därmed att leda till att ni ser mer av deras sidor i ert flöda. Dock, måste vi redan nu påpeka att det inte är någon långsiktig garanti men att det verkar fungera så här just nu. Så, därför leder individualiseringen som nu sker av våra inlägg till att vi lär oss allt mindre. Det som därför behöver ske är att var och en av oss måste bli mycket bättre på att söka ny kunskap utanför boxen.
 
Mikael Drakenberg
Statsvetare och juridikstudent
 
Nina Jansdotter
Beteendevetare, författare och karriärcoach
ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS