ANNONS
ANNONS

Jag håller med dig, Dan Olofsson – det här är ju riktigt oseriöst!

sz04389b.jpg

Carin Jämtin är oroad och tycker sig märka ”en begynnande misstro” mot det svenska sjukvårdssystemet. 

Hon är verkligen observant, den där Jämtin…

Socialdemokraterna går nu till val på att, tillsammans med Miljöpartiet, stoppa all försäkringsverksamhet i offentligt drivna sjukhus. Carin Jämtin menar att det finns ”en stor fördel” med samma sjukvård för alla på lika villkor.

ANNONS
ANNONS

Problemet är bara att dessa villkor i dag är så usla att 12 procent av alla sysselsatta svenskar känner att de måste ha en privat backupplan om de skulle skadas eller bli sjuka.

Det hörs mycket prat just nu om hur hemsk den privata vården är – men inte på långa vägar lika mycket om hur illa ställt det är med den offentliga.

S och MP:s kamrater inom Vänsterpartiet, som inom några veckor mycklet väl kan hamna i en urstark rödgrön vågmästarroll, går till val på att helt stoppa privata vårdbolag att plocka ut vinst. Det skulle förmodligen ta död på hela sektorn.

Antalet svenskar med privat sjukvårdsförsäkring uppgick till 588.000 i slutet av första kvartalet i år. Ponera att vi avvecklar den privata vårdsektorn med 160.000 anställda – hur ska den offentliga sektorn kunna svälja den kraftigt växande skran av privatförsäkrade? Det låter i dagsläget inte särskilt realistiskt, eller hur?

Eller som DI:s ledarskribent Torun Nilsson uttrycker det:

Mycket talar för att vi om tio, tjugo år lite generat talar om motståndet mot vinst i välfärden. Hur kunde någon föreställa sig företag utan vinst?” skriver hon. 

LÄS MER: Löfvens ordval får kritiker att häpna »

Det finns ett stort grundläggande problem med vänsterns ständiga attacker på den privatfinansierade sjukvården. 

DEN. OFFENTLIGA. VÅRDEN. FUNGERAR. UPPENBARLIGEN. INTE.

IT-miljardären Dan Olofsson slog huvudet på spiken i en debattartikel i Dagens Nyheter nyligen. Enligt honom bortser Vänsterpartiet från det faktum att de privata välfärdsbolagen bidrar till att ”korta vårdköer, till en mångfald i utförande och till en valfrihet för brukarna”. Det måste välk de allra flesta ändå tycka är bra.

V-ledaren Jonas Sjöstedts argument mot privata alternativ är att de dränerar skola, vård och omsorg dräneras på skattemedel. 

Dan Olofsson, som inte själv har några intressen i välfärdssektorn, konstarerar nyktert att det självklart sker misskötsel i privata välfärdsbolag och att vi måste sätta in åtgärder för att få bukt med problemet.

”Men det finns inte någon bred undersökning som visar att det finns fler fall av misskötsel i privat verksamhet än i offentlig”, skriver han och fortsätter.

”Det är därför en oseriös argumentering att ta enskilda exempel på misskötsel i det privata som argument för att avveckla 11.000 företag med i snitt 15 anställda. Vem skulle på motsvarande sätt komma på tanken att avveckla det offentliga bara för att där förekommer ett jämförbart antal fall av misskötsel?”

Dan Olofsson menar att det är ”en myt att hävda att skattebetalarnas medel förskingras av de privata välfärdsbolagen”.

”Tvärtom vill jag hävda att de överskott företagen själva arbetar ihop skapar en betydande samhällsnytta genom att de utvecklar näringen. Hade välfärdsföretagen i stället gjort nollresultat likt det offentliga hade inte dessa medel för framtidssatsningar skapats, och branschen hade inte heller attraherat nytt investeringskapital. Det hade gett en nedåtgående spiral”, skriver han.

Vi svenskar tror fortfarande att vi har den bästa sjukvården i världen.

Det är naturligtvis inte sant.

Dagens PS publicerade i förra veckan en gripande berättelse om entreprenören Fredrik Malm, som nyligen förlorade sin son i cancer (läs artikeln här). Han har nu startat två stiftelser som ska samla in 150 miljoner kronor som ska gå till att förbättra barncancervården i Sverige.

Enligt Fredrik vittnesmål finns det enorma brister i den svenska sjukvården. Det hjälper inte hur fantastiska läkare och sjuksköterskor är om systemet inte fungerar. 

Andra bancancercentrum i världen har helt andra förutsättningar, enligt Malm, med både protonstrålning och målriktade mediciner.  

Och detta är bara ETT exampel.

”Jag trode att barnonkologerna hade både researchers och koordinatorer. Men allt är oerhört pressat. Vi har varit i alla tänkbara situationer och träffat alla som jobbar där. De flesta är fantastiska. Men många slutar för att de inte står ut med stressen, pressen och den låga lönen”, säger Fredrik besviket till DI Weekend.

”Alla tror att våra barn får världens bästa vård i Sverige. Så är det inte. Det måste gå att göra det här smartare”, säger han vidare. 

Det är något djupt tragiskt över det faktum att 12 procent av de sysselsatta invånarna i landet med en av världens absolut högsta skatter känner att de måste betala ännu mer pengar för att få en tillfredsställande vård.

VAD TYCKER DU SJÄLV?

HÄNG PÅ DEBATTEN I KOMMENTARSFÄLTET NEDAN!

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS