Dagens PS

Tre primära riskfaktorer för hjärnans åldrande

Hjärnan.
I en ny studie om hjärnan har forskare hittat tre huvudsakliga yttre riskfaktorer för demens. (Bild: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 28 mars 2024Publicerad: 28 mars 2024

Att vi och våra hjärnor åldras är oundvikligt, men hur mycket våra hjärnor bryts ned över tid påverkas av flera yttre och inre faktorer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt ny forskning har vissa modifierbara riskfaktorer större påverkan än andra på en ömtålig region i hjärnan, det skriver Newsweek.

Brittiska forskare vid University of Oxford har tidigare identifierat en ömtålig region i hjärnan som är särskilt känslig för åldersassocierad degeneration, schizofreni och Alzheimers sjukdom.

För att avgöra vilka miljöfaktorer som har störst inverkan på det här hjärnområdet sökte samma forskare i sin nya studie igenom 40 000 hjärnskanningar.

Hjärnskanningarna hämtade de i den stora biomedicinska databasen UK Biobank, som undersöker hur genetiken och miljön bidrar till utvecklingen av olika sjukdomar.

Tre viktiga riskfaktorer

Forskarna undersökte 161 riskfaktorer för demens och rankade dem efter hur mycket mer än förväntat av normalt åldrande de påverkade den känsliga regionen i hjärnan.

Därefter delades riskfaktorerna in i de 15 kategorierna: blodtryck, kolesterol, diabetes, vikt, alkoholkonsumtion, rökning, depressiv stämning, inflammation, föroreningar, hörsel, sömn, umgänge, kost, fysisk aktivitet och utbildning.

I undersökningen stack tre viktiga riskfaktorer för demens ut: diabetes, luftföroreningar från trafik och alkohol.

ANNONS

Gwenaëlle Douaud, forskare vid Oxford och ledare för studien, säger i ett uttalande att luftföroreningar alltmer är en viktig aktör inom demenssjukdomar.

“Vi vet att en konstellation av hjärnregioner degenererar tidigare i åldrandet, och i den här nya studien har vi visat att dessa specifika delar av hjärnan är mest sårbara”, säger hon i uttalandet, skriver Newsweek.

ANNONS

Senaste nytt

Kan förebyggas

När kroppens celler blir resistenta mot hormonet insulin uppstår typ 2-diabetes och med riskfaktorer som övervikt, för lite motion och genetik kan det ofta förebyggas. Även kosten kan spela en viktig roll.

Eexponering för luftföroreningar beror dock ofta på var människor bor och deras livsstilsvanor, men hur mycket vi exponeras ligger inte alltid inom vår kontroll.

Av de tre riskfaktorer som identifierats är alkohol den som är lättast att kontrollera på individnivå.

Forskarna fann också flera genetiska faktorer som påverkar den känsliga hjärnregionen, särskilt de som har associerats med hjärt-kärlsjukdomar, schizofreni, Alzheimers sjukdom och Parkinsons.

Mer arbete behövs

ANNONS

“Vad som gör den här studien speciell är att vi undersökte det unika bidraget från varje modifierbar riskfaktor genom att titta på dem alla tillsammans för att bedöma den resulterande degenerationen av denna speciella ‘svaga punkt’ i hjärnan”, säger Anderson Winkler i ett uttalande, skriver Newsweek.

Han är professor vid National Institutes of Health och University of Texas Rio Grande Valley, USA, samt studiens medförfattare.

Studiens resultat är rent observationsmässiga och mer arbete måste göras för att förstå de biokemiska förutsättningarna för fynden.

Kosten kan minska risken för demenssjukdom

En enkel förändring av din kost kan enligt en ny studie minska risken att utveckla Alzheimers sjukdom och annan relaterad demenssjukdom.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS