Dagens PS

Skallen av ett skrämmande havsmonster hittad

Skallen av en annan pliosaur på, Wyoming Dinosaur Center, i Thermopolis, Wyoming, USA.
Skallen av en annan pliosaur på, Wyoming Dinosaur Center, i Thermopolis, Wyoming, USA. (Foto: Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0/Greg Goebel)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 12 dec. 2023Publicerad: 12 dec. 2023

Skallen av ett förhistoriskt havsmonster har hittats på en strand i södra England, den är två meter lång och väger mer än ett halvt ton.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Skallen har tillhört en gigantisk pliosaur, ett förhistoriskt havsmonster som dominderade haven när dinosaurierna dominerade på land, det skriver CNN.

15 meter lång

Fossilet av skallen upptäcktes först våren 2022 och har grävts ut från en klippa vid kusten i grevskapet Dorset i södra England.

Det var begravt djupt inne i klippan, cirka 11 meter ovanför marken och 15 meter ned i klippan.

En pilosaur kunde, enligt Encyclopaedia Britannica, bli 15 meter lång och skallen som hittats i Dorset väger i sin fossilerade form över ett halvt ton.

ANNONS

Senaste nytt

Dog i rätt miljö

Den marina reptilen var köttätande och fossilet som nu hittats är cirka 150 miljoner år gammalt, nästan 3 miljoner år yngre än något annat fynd av pilosaur.

Forskare analyserar nu skallen för att avgöra om det kan handla om en ny art som vetenskapen ännu inte känner till.

ANNONS

Paleontologen Steve Etches hjälpte till att gräva ut den fossilerade skallen ur klippan i Dorset och är den som har återställt den och satt tillbaka alla ben där de ska vara. Enligt honom är det otroligt att skallen är i så gott skick.

“Den dog i rätt miljö, det fanns mycket sedimentation … så när den dog och gick ner till havsbotten begravdes den ganska snabbt”, säger han till CNN.

Ett skrämmande rovdjur

Skallen avslöjar de egenskaper som gjorde pilosauren till ett väldigt skrämmande rovdjur. Den var ett så kallat apex-rovdjur, eller topprovdjur, högst upp i näringskedjan.

Förutom sina knivskarpa tänder använde den flera olika sinnen, bland annat sensoriska gropar som fortfarande syns på skallen och som kan ha gjort det möjligt för djuret att upptäcka förändringar i vattentrycket.

Dokumentär om skallen

Pilosaures bett var dubbelt så kraftfullt som en saltvattenkrokodils, som enligt Emily Rayfield, professor i paleobiologi vid University of Bristol i Storbritannien, är det djur som i dag har världens kraftigaste käkar.

Enligt henne skulle pilosaurens käkar ha kunnat skära upp en bil.

ANNONS

De pågående vetenskapliga undersökningarna av skallen beskrivs nu i en BBC-dokumentär som presenteras av den legendariska brittiska naturforskaren David Attenborough, och sänds i brittisk tv den 14 februari nästa år.

Vi får hoppas att den spännande dokumentären så småningom även kommer att sändas i svensk tv.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Jättelik dinosaurie visas på museum i London Dagens PS

CC BY-SA 2.0

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS