Dagens PS

Här är elva häpnadsväckande fakta om tid

Läs om elva spännande fakta om tid
Läs om elva spännande fakta om tid. (Bild: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 14 nov. 2023Publicerad: 13 nov. 2023

Här är några av de mest fascinerande fakta vi hittills känner till om tid, som att tiden kan förlora sin riktning och att våra dygn förändras av månen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

BBC uppmärksammar att tv-serien Doctor Who firar 60-årsjubileum genom att skriva om tid:

Fakta nummer 1

Ditt språk påverkar din upplevelse av tid. Tänker du på tiden som en linje, vilket håll flyter den åt och är den horisontell eller vertikal? Hur du ser på det kan bero på vilket språk du talar.

En stor del av hur vi uppfattar tid påverkas av vårt språk. Engelskspråkiga beskriver ofta tiden som framför eller bakom dem, eller som en horisontell linje från vänster till höger.

Greker tenderar att se tiden som en tredimensionell enhet som snarare är stor än lång.

ANNONS

Senaste nytt

Fakta nummer 2

När universum så småningom dör kommer det inte längre finnas någon framtid eller dåtid och när universum åldras kommer tiden förändras.

Att tiden går från förfluten tid till framtid tros har sitt ursprung i Big Bang. När universum var väldigt ungt tros entropin, måttet på oordning och slumpmässighet, ha varit väldigt låg.

ANNONS

Sedan dess har entropin ökat och den förändringen ger tiden sin riktning. Av samma anledning är det lätt att kläcka ett ägg, men svårt att skapa ett helt ägg av det kläckta.

Vad som kommer hända när universum når sitt slut vet ingen, men en teori är att entropin kommer nå ett maximum och att tiden då förlorar sin riktning.

Det är ungefär som att alla ägg redan är krossade och ingenting intressant någonsin händer igen.

Fakta nummer 3

Det är kanske inte möjligt att ha en medveten upplevelse utan tid. Tiden är våra livs osynliga hjärtslag som i varje ögonblick påverkar våra medvetanden.

Tiden hänger ihop med oss, även en människa instängd i en mörk grotta skulle styras av dygnsrytmen i sin interna kroppsklocka.

Holly Andersen studerar vetenskapsfilosofi och metafysik vid Simon Fraser University i Burnaby, i British Columbia i Kanada.

Hon varnar för vad att förlorad tidsuppfattning kan göra med vår självkänsla och tror inte att det är möjligt att ha en medveten upplevelse utan tid och tidens gång. 

ANNONS

Tänk på hur du över tid arkiverar minnen och bygger upp din personliga identitet.

Fakta nummer 4

Det finns inga klockor som är 100 procent korrekta. Atomklockor är väldigt exakta men inte perfekta.

Tiden är en mänsklig konstruktion. Just nu är processen att definiera vad klockan är baserad på ett genomsnitt av massor av klockor världen över.

Fakta nummer 5

Det är våra sinnen som aktivt skapar upplevelsen av tid. Olika faktorer påverkar vår konstruktion av vår tidsuppfattning, som minne, koncentration och känslor.

Vår tidsuppfattning rotar oss i vår mentala verklighet och är kärnan i hur vi organiserar vårt liv och hur vi upplever det. Den ger oss en viss kontroll över hur vi upplever livet.

Forskning visar att om du lever ett liv med rutinmässiga, repetitiva, aktiviteter kommer det kännas som tiden går snabbare när du reflekterar över ditt liv.

ANNONS

Fakta nummer 6

Det finns redan invånare från 2100-talet bland oss, men de är inte tidsresenärer. Miljontals människor som nu lever kommer även göra det när 2099 blir 2100.

Vi är mer sammankopplade över långa tidsperioder än vi kanske inser, vi är bara ett skutt bort från tidigare och framtida århundraden.

Fakta nummer 7

Vi kan alla uppleva att tiden förvrängs, den går inte alltid lika fort. Stress kan få hjärnan att påskynda sin inre bearbetning så att du kan hantera en situation som handlar om liv och död, då förefaller tiden gå långsammare.

Epilepsi och stroke kan oskså påskynda eller sakta ned tiden. Vissa personer kan till och med träna sina hjärnor att på begäran skapa en tidsförskjutning.

Fakta nummer 8

När vi ändrar klockorna till sommartid kan vi tacka, eller anklaga, den brittiska byggaren William Willet.

ANNONS

Han lyckades övertala brittiska ledare och Strobritannien började med sommartid under första världskriget.

Det gjordes på grund av elbrist och ljusare kvällar gav mindre behov av koldriven el till lampor.

Fakta nummer 9

Du lever inte i nuet. Du läser inte de här orden nu.

När någon på andra sidan bordet talar med dig når deras läppars rörelse dina ögon innan ljudet når dina öron eftersom ljus fördas snabbare än ljud, men vår hjärna synkroniserar dem så att de matchar.

Dessutom tyder fysikens lagar på att tiden i vissa fall kan gå bakåt.

Fakta nummer 10

På grund av månens gravitation blir våra dygn längre. Månen är på väg bort från oss, avståndet ökar med 3,8 centimeter varje år.

ANNONS

Det här gör att våra dagar blir längre på grund av månens dragkraft på jorden. Jorden snurrar snabbare på sin axel än månens kretsar runt jorden.

Det gör att friktion från tidvattnet som månen skapar med sin gravitation drar vattnet med sig och den utbuktning av vatten som tidvattnet skapar, rör sig något framför månens bana.

Månen försöker i sin tur dra tidvattnets utbuktning bakåt och det minskar gradvis jordens rotationsenergi och saktar ned rotationen, samtidigt som månen får energi och flyttar längre bort.

Fakta nummer 11

Många människor följer inte vår tid, för dem är det inte år 2023. I Nepal används minst fyra kalendrar bland olika etniska grupper, i den nepalesiska Bikram Sambat-kalendern är det år 2080.

I Myanmar är det år 1384, i Thailand år 2566 och i Etiopien är det år 2016, där är ett år 13 månader långt. Enligt den islamiska kalendern blev det i juli år 1445, det skriver BBC.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Ny teori: Universum började inte med Big Bang Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS