Dagens PS

Salmonella gör många sjuka – så här undviker du det

Skär alltid rått kött på en separat skärbräda, det är ett av råden för att undvika att smittas av salmonella
Skär alltid rått kött på en separat skärbräda, det är ett av råden för att undvika att smittas av salmonella. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 08 nov. 2023Publicerad: 08 nov. 2023

Salmonella är den ledande orsaken till matförgiftning med symptom som feber, magsmärtor, diarré och kräkningar. Så här undviker du att drabbas.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Cirka 1 000 till 3 000 fall av matförgiftning rapporteras in till Livsmedelsverket varje år, men då de flesta kurerar sig själva hemma utan att rapportera är bedömningen att cirka en halv miljon svenskar drabbas varje år.

Det är internationellt sett en låg skattning. Salmonella är den vanligaste formen av matförgiftning, men all matförgiftning beror inte på dessa bakterier, det kan även orsakas av andra bakterier, av parasiter, virus och gifter.

I USA uppskattar jordbruksdepartementet att cirka 1,35 miljoner varje år bli sjuka av mat som kontaminerats av salmonella, det rapporterar New York Times.

Människor kan smittas om de äter mat som inte är stekt eller kokad tillräckligt, men salmonellabakterierna kan även finnas på andra ställen än i själva livsmedlen.

Undvik att drabbas

Salmonella växer naturligt i många djurs tarmar och de djur som har bakterierna verkar ofta inte sjuka.

När djuren slaktas kan bakterierna i tarmarna kontaminera köttet. Det gör att du själv kan bli kontaminerad när du rör vid kött. Om du efter att ha tagit i köttet rör vid din mun kan du bli sjuk.

Eftersom bakterierna trivs i djurens tarmar kan de även hamna i djurens ansikten och ibland även på deras fötter och i deras päls.

ANNONS

På det sättet kan salmonella spridas vidare till sådant som åkrar och matberedningsfabriker, där de kan kontaminera förpackade livsmedel.

ANNONS

Senaste nytt

Oftast milda symptom

De flesta som smittas av salmonella får milda symptom som uppträder mellan sex timmar och sex dagar efter kontaminering.

Oftast håller symptomen i sig i mellan fyra och sju dagar och det är mest barn under fem år som drabbas eftersom deras immunsystem inte är färdigutvecklade.

Symptomen gör för det mesta över av sig självt, men om du har diarré i mer än tre dagar utan att bli bättre eller om diarrén blir blodig bör du kontakta vården.

Detsamma gäller om du blir uttorkad och kissar väldigt lite och om din feber blir högre än 39 grader.

Kan orsaka dödsfall

En del som smittas av salmonella drabbas av reaktiv artrit och i sällsynta fall kan salmonella orsaka blodinfektioner, andra infektioner och hjärnhinneinflammation.

ANNONS

I USA orsakar salmonellainfektioner varje år 420 dödsfall.

Andrea Etter, mat- och salmonellaforskare vid University of Vermont, säger till New York Times att du inte ska pussa husdjur eller boskap och att du ska tvätta händerna när du tagit i dem, samt att du inte ska tvätta husdjurs matskålar i köket eller i handfatet.

Förvara livsmedel i kylskåp eftersom värme gör att bakterier växer.

Andrea Etter föreslår att du stoppar den svamp eller disktrasa du använt för att rengöra ytor i köket i mikrovågsugnen i en minut på hög effekt då det dödar de flesta bakterier.

Hantera kött så här

Kött ska alltid tillredas till minst den temperatur som rekommenderas och du ska inte bara lita till din egen känsla utan alltid mäta temperaturen.

Använd separata skärbrädor och knivar för rått kött och förvara förpackningar med rått kött så att de inte kan läcka och kontaminera andra livsmedel.

Tvätta händerna när du har hanterat rått kött och rengör samt desinfektera ytor som kan ha kontaminerats.

ANNONS

Det sista rådet är att aldrig skölja rått kött innan du tillagar det, inte heller kyckling och kalkon, enligt Andrea Etter kan det sprida salmonella över hela ditt kök, det skriver Wall Street Journal.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Larm om salmonella – 165 000 höns avlivas Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS