Dagens PS

Så enkelt tränar du minnet och undviker demens

Allvarlig mental försämring behöver inte vara en oundviklig del av vårt åldrande, vissa livsstilsfaktorer har större inverkan på utvecklandet av sjukdomar relaterade till minne än våra gener
Allvarlig mental försämring behöver inte vara en oundviklig del av vårt åldrande, vissa livsstilsfaktorer har större inverkan på utvecklandet av sjukdomar relaterade till minne än våra gener. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 25 dec. 2022Publicerad: 25 dec. 2022

Efter 40-årsåldern krymper våra hjärnor i genomsnitt med 5 procent per decennium, något som kan ge stor effekt på vårt minne och vårt fokus.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hjärnsjukdomar ökar, år 2020 hade 54 miljoner människor världen över Alzheimers sjukdom eller någon annan demenssjukdom, och antalet väntas öka, det rapporterar CNBC.

Sju sätt att undvika mental försämring

Allvarlig mental försämring behöver dock inte vara en oundviklig del av vårt åldrande, vissa livsstilsfaktorer har faktiskt större inverkan på utvecklandet av minnesrelaterade sjukdomar än våra gener.

Neurovetenskapsforskaren Marc Milstein är expert på hjärnans hälsa. Han har en doktorseksamen i biologisk kemi och en kandidatexamen i molekylär-, cell- och utvecklingsbiologi University of California, UCLA.

Han har forskat inom genitik, cancerbiologi och neurovetenskap och lever efter sju hårda regler för att hålla sin hjärna skarp och bekämpa demens:

ANNONS

Senaste nytt

1. Ha kontroll på blodtrycket och kolesterolet

Högt blodtryck kan försvaga hjärtmuskeln och är en av de främsta orsakerna till stroke, blodtrycket bör helst inte vara högre än 120/80.

Kolesterol är avgörande för din hjärnas och ditt nervsystems hälsa, du bör mäta dina kolesterolnivåer var fjärde till vart sjätte år.

ANNONS

2. Hantera dina blodsockernivåer

Blodsocker är hjärnans primära bränsle, men för högt blodsocker kan förstöra blodkärl och vävnad, vilket leder till för tidigt åldrande och till hjärt- kärlsjukdom.

Socker är inte vår fiende, men för mycket socker är det, tänk på att det finns mycket socker i färdiglagad mat.

3. Se till att sova tillräckligt

För de flesta av oss behöver hjärnan mellan sju och nio timmars sömn per natt för att hålla sig frisk. För god, minneshöjande och immunförstärkande sömn är det bra att lägga sig vid samma tid varje kväll.

Det är också bra att göra någonting avslappnande innan du ska sova, att gå ut på dagen så att du får naturligt dagsljus och att stänga av digitala enheter en timme innan du ska sova.

4. Är näringsriktig mat

Ett bra sätt är att äta kost som innehåller det mesta av följande: fet fisk, avacado, nötter, blåbär och korsblommiga grönsaker som broccoli, brysselkål och ruccola.

ANNONS

Tänk på att tillsatser och konserveringsmedel som ska hålla maten färsk inte är bra för dina tarmbakterier, titta på vad maten du köper innehåller. De ämnen som ger frukt och grönsaker sina färger är bra för våra hjärnor.

5. Undvik både passiv och aktiv rökning

Rökare har 30 procent högre risk att utveckla demens än icke rökare, även passiv rökning utgör en risk då den röken också innehåller kemikalier som kan orsaka cancer.

Det finns även tredjehandsrök, den som finns kvar som lukt i kläder och i ett rum, även denna rest av rökning innehåller kemikalier som är skadliga för våra hjärnor.

6. Skapa sociala kontakter

Minska isolering och ensamhet. En ny studie visar att människor som regelbundet deltar i sociala event har lägre risk att förlora minnet.

Mängden hjärnkemikalier som serotonin och endorfiner kan också öka genom att vara vänlig mot andra.

7. Lär dig nya saker hela tiden

ANNONS

Att lära sig nya saker och ta till sig ny information är effektiva sätt att skapa nya kopplingar i hjärnan, ju fler kopplingar du har, desto troligare är det att ditt minne bevaras och till och med blir bättre.

Intresserad av ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Demens kan upptäckas tidigt – öppnar för screening

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS