Dagens PS

Diagnoserna som splittrar experterna – och bara ökar

Diagnoser
Allt fler sjukskrivs för psykiatriska diagnoser. Främst då kvinnor mitt i livet. Men kräver det verkligen en sjukskrivning och hur kan det förebyggas?(Foto: Pixabay)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 30 okt. 2023Publicerad: 30 okt. 2023

Allt fler sjukskrivs för psykiatriska diagnoser. Främst då kvinnor som befinner sig mitt i livet. Nu ifrågasätter dock experter det korrekta i sjukskrivningarna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sjukfrånvaro på grund av psykisk ohälsa har ökat stadigt ända sedan år 2010.

I dag står kategorin för nästan hälften av alla pågående sjukfall.

Det handlar främst om stress, utmattningssyndrom och liknande medan psykiska sjukdomar står för en liten och i princip stabil del av sjukfrånvaron, enligt Försäkringskassan.

Stressrelaterade diagnoser ökar

Mellan den juli 2019 och juli 2022 ökade antalet sjukskrivna med en stressrelaterad diagnos med 13 procent.

79 procent av alla pågående sjukfall på området utgörs av kvinnor.

Antalet nya sjukfall per månad har ökat med 14 procent (mars 2019-mars 2022) och av de nya sjukfallen utgör kvinnor, företrädesvis mitt i livet, 75 procent.

ANNONS

Senaste nytt

”Tar ut sin rätt”

ANNONS

”Stressrelaterade sjukskrivningar har ökat under längre tid, men varför det minskade under pandemin kan ha flera möjliga orsaker. Det gjordes heroiska insatser av många med samhällskritiska yrken under pandemin, exempelvis inom sjukvården, men brist på återhämtning tar till slut ut sin rätt”, säger Ulrik Lidwall, analytiker hos Försäkringskassan.

Åtminstone delvis struntprat, enligt psykiatrikern Åsa Kadowaki.

”Många som söker sig till sjukvården för dåligt mående har ett lidande som ingår i allas liv, och en livsstil där de gapar över för mycket”, säger hon till TN.

”Finns inget livspussel”

Det pratas om ”livspusslet” och att inte få ihop det som orsak till sjukskrivningar, men det resonemanget köper inte Kadowaki.

”Det är lätt att tro att allt behövs på en gång livet, bita ihop och köra på tills det inte håller längre. Men då är det ju inte ett psykiatriskt sjukdomstillstånd, utan ett resultat av att inte ha respekterat sina grundläggande behov”, menar hon.

”Metaforen att inte få ihop livspusslet är missvisande. Det finns inget livspussel som går att få ihop! Livet är som en flod där det ständigt kommer nya utmaningar som gör att man måste göra nya val och ta nya beslut – man blir aldrig färdig utan behöver bli bra på att hålla sig flytande”, lyder följaktligen hennes analys.

Lång sjukskrivning

ANNONS

Catharina Bäck, försäkringsexpert hos Svenskt näringsliv, menar i sin tur att risken är hög att sjukskrivning för psykiska diagnoser blir väldigt lång, därför borde andra tidiga insatser göras.

”Är sjukskrivning verkligen den bästa behandlingsmetoden för dem? Det verkar ju nästan tvärtom vara en behandling som ökar risken för ytterligare diagnoser, långtidssjukfrånvaro och att individen lämnar arbetsmarknaden i förtid”, säger Bäck.

Relaterad läsning:

Därför sjukskriver sig många för stress just nu – Dagens PS

Larmet: Fyra av fem sjukskrivna för stress är kvinnor – Dagens PS

Psykisk ohälsa bakom hälften av alla sjukskrivningar – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS