Dagens PS

Göta kanal – ultimata slussguiden

göta kanal
Att slussa är inget att oroa sig över. Däremot finns det några saker man bör ha koll på. (Foto: TT)
Hannah Bill
Hannah Bill
Uppdaterad: 18 aug. 2021Publicerad: 16 aug. 2021

Göta kanal är ett av Sveriges mest populära besöksmål, med sina 58 slussar. Men är du nybörjare på att slussa finns det några saker att hålla koll på! 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tack vare sjöarna Vättern och Viken, som förser kanalen med vatten, kan tusentals båtar slussa sig fram genom Göta kanal varje sommar. 

Att slussa kan verka klurigt men är i själva verket lätt, roligt och en utmaning att vara stolt över när man klarat det. Göta kanals officiella hemsida har samlat all information om hur slussningar går till.

Regler för fendrar och tampar

För att få slussa på Göta kanal finns det några krav. För det första måste båten vara utrustad med flera fendrar och tampar och för det andra måste båten vara försäkrad. Aktertampen måste vara 8-10 meter lång och förtampen 12 meter. 

Ha gärna fendrarna på olika sidor av båten, på olika höjder. Väl inne i slussen måste båten vara avfendrad, med minst en person kvar i båten och en annan på land som tar emot tamparna. Glöm heller inte att stänga av motorn

Slussning uppåt

En uppslussning tar ungefär 10 minuter per slusskammare. Eftersom slussningen innebär att det blir många strömmar ska helst större båtar placera sig längst fram i slussen. De större båtarna lugnar vattnet så att båtarna längre bak slipper strömmarna.

Börja med att göra fast med en kort aktertamp både i båten och på land. Förtampen bör ligga en eller två ringar framför båtens för och alla tampar ska vara sträckta under hela slussningen. Glöm inte att ligga tätt mot slussväggen! 

ANNONS

Slussning nedåt

Vid slussning nedåt ska båten ligga framför den gula linjen så att båten blir fri från tröskeln när vattnet släpps ut. Dra tamparna genom lämpliga ringar på kanten och släpp sedan på dem successivt.

I en dubbelsluss, eller slusstrappa, måste en person vara kvar på land för att kunna flytta på tamparna. Innan den sista slussningen börjar ska dock alla vara i båten igen.

Ta hjälp av slussvärdarna 

Om du ändå är osäker finns det även slussvärdar på plats att fråga, så berättar de hur man gör. Och behöver du en extra boost lyssna på Lasse Genberg från Vi Båtägare – “Det är inte så märkvärdigt svårt att slussa.”

Vad väntar du på, tuta och kör!

Läs mer på Göta kanals hemsida, där det finns en mer utförlig slussningsguide.

Läs mer: Semester: Hit vill svenskarna resa i sommar – Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS