Dagens PS

Flydde genom skogen för att slippa döda ukrainare

I år flydde den ryska helikopternavigatören Dmitry Mishov (det är inte han på bilden) till Litauen till fots genom skogen med bara en liten ryggsäck
I år flydde den ryska helikopternavigatören Dmitry Mishov (det är inte han på bilden) till Litauen, till fots genom skogen med bara en liten ryggsäck. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 13 juni 2023Publicerad: 13 juni 2023

En avhoppad rysk löjtnant och helikopternavigatör säger att han är officer och inte medhjälpare i ett brott. Därför flydde från Ryssland när han skulle skickas till Ukraina.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Löjtnant Dmitry Mishov, en 26-årig rysk helikopternavigatör, flydde kriget till fots och överlämnade sig själv till litauiska myndigheter där han sökte asyl, det rapporterar BBC.

Insåg att ett riktigt krig var på gång

Han såg det som sin sista utväg att fly på ett så dramatiskt sätt till fots genom skogen med bara en liten ryggsäck.

Han är en av en handfull tjänstgörande militära officerare vi känner till, som har flytt från Ryssland för att undvika att skickas till Ukraina för att slåss.

Dmitry Mishov var baserad i Pskov-regionen i nordvästra Ryssland. När attackhelikoptern började förberedas för strid insåg han att ett riktigt krig var på gång.

ANNONS

Senaste nytt

Fick inte lämna armén

I januari 2022 försökte han lämna det ryska flygvapnet, men när Ryssland invaderade Ukraina hade hans uppsägning inte behandlats och han skickades till Belarus för att flyga helikoptrar som levererade militär last.

Han säger till BBC att han aldrig åkte till Ukraina, men det kan inte verifieras, hans papper förefaller dock vara äkta, skriver tidningen.

ANNONS

När han återvände till sin bas i Ryssland i april 2022 hoppades han kunna fullfölja sin uppsägning och lämna flygvapnet, processen var lång, men nästan klar, när president Vladimir Putin i september 2022 tillkännagav en partiell militär mobilisering.

Då fick Dmitry Mishov veta att han inte skulle få lämna armén.

Ville inte skickas till Ukraina

Eftersom han förstod att han förr eller senare skulle skickas till Ukraina började han leta sätt att undvika det.

“Jag är militärofficer, min plikt är att skydda mitt land från aggression. Jag måste inte bli medbrottsling i ett brott. Ingen förklarade för oss varför detta krig började, varför vi var tvungna att attackera ukrainare och förstöra deras städer”, säger han till BBC.

Blandad inställning till kriget

Han beskriver inställningen till kriget inom armén som blandad. En del stödjer kriget och en del är helt emot det.

Han berättar för BBC att det är vanligt med missnöje över de låga lönerna. han säger att erfarna officerare inom flygvapnet får samma lön som innan kriget, upp till 90 000 rubel, cirka 11 553 kronor.

ANNONS

Samtidigt lockas nya rekryter in till militären med löner på 204 000 rubel, cirka 26 188 kronor i en officiell och offentlig annonskampanj.

Väldigt få tror på propagandan

Enligt honom är det väldigt få som tror att de kämpar för att skydda Ryssland mot en verklig fara, något som länge varit det officiella narrativet, att Moskva tvingades ta till en “särskild militär operation” för att förhindra en attack mot Ryssland.

Enligt Dmitry Mishov tror ingen i armén på officiella rapporter om få dödsoffer och om att det går bra vid fronten.

“Inom militären tror ingen på myndigheterna. De kan se vad som verkligen händer. De är inte några civila framför teven. Militären tror inte på officiella rapporter, för de är helt enkelt inte sanna”, säger han till BBC.

Extremt höga förluster

Ryska myndigheter rapporterar sällan militära förluster, men Dmitry Mishov beskriver förlusterna bland Rysslands militära flygbesättningar som extremt höga.

Han berättar att Ryssland nu kan ersätta nedskjutna helikoptrar, men att det inte finns tillräckligt med piloter. Han tror att Ryssland förlorat lika många helikoptrar på ett år i Ukraina som under kriget i Afghanistan på 1980-talet, 333 stycken.

ANNONS

Ukrainare är inte finender

När han insåg att han skulle skickas till Ukraina försökte han ta sitt liv, efteråt trodde han att han skulle avvecklas från militären av hälsoskäl men så blev det inte.

På sjukhuset läste han om en före detta polis som hade lyckats rymma till Lettland och bestämde sig för att göra samma sak.

“Jag vägrade inte tjäna i armén som sådan. Jag skulle tjäna mitt land om det stod inför ett verkligt hot. Jag vägrade bara att vara medbrottsling i ett brott. Hade jag gått ombord på den där helikoptern hade jag minst tagit livet av flera dussin människor. Jag ville inte göra det. Ukrainare är inte våra fiender”, säger Dmitry Mishov till BBC.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Befälhavare ur Wagnergruppen begär asyl i Norge

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS