Dagens PS

Norge öppnar för djuphavsbrytning i norska vatten

Norges regering föreslår djuphavsbrytning på den norska kontinentalsockeln
Norges regering föreslår djuphavsbrytning på den norska kontinentalsockeln. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 21 juni 2023Publicerad: 21 juni 2023

Norges regering öppnar för djuphavsbrytning i norska vatten, trots motstånd från flera länder och från miljögrupper.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På tisdagen meddelade Norges regering att den föreslår att djuphavsgruvor och andra kommersiella mineralaktiviteter ska tillåtas på delar av den norska kontinentalsockeln, det rapporterar Wall Street Journal.

Norge vill ta ledningen

Norges regering sade att miljöhänsyn skulle garanteras och att utvinning bara skulle tillåtas om industrin kunde visa på en ansvarsfull praxis och hållbarhet.

Norges olje- och energiminister, Terje Aasland, säger i ett uttalande att vi behöver mineraler för att lyckas i den gröna omställningen.

“Havsbottenmineraler kan bli en källa för tillgång till essentiella metaller, och inget annat land är bättre positionerat att ta ledningen i att förvalta sådana resurser hållbart och ansvarsfullt. Framgång kommer vara avgörande för världens långsiktiga energiomställning”, sade han i uttalandet, skriver Wall Street Journal.

ANNONS

Senaste nytt

Ett växande motstånd

Både i Europa och i resten av världen väcker djuphavsbrytning ett växande motstånd på grund av oron att den avsevärt kan skada marina ekosystem.

Ett antal länder och icke-statliga organisationer uppmanar till att förbjuda djuphavsbrytning, eller i alla fall få ett moratorium för att ytterligare undersöka den miljöpåverkan det har.

ANNONS

“Att gå vidare och släppa loss djuphavsgruvor i Arktis skulle vara brottsligt. Norge pratar om att leda världen, men de fick uppenbarligen inte meddelandet om det växande motståndet mot denna industri”, säger Louisa Casson till Wall Street Journal.

Hon är senior kampanjledare för Stop Deep Sea Mining på Greenpeace International och säger vidare att bolag som ligger i framkant av den gröna omställningen redan kräver ett stopp för djuphavsbrytning, liksom medborgare och regeringar från Europa till Stilla havet.

Länder letar efter fyndigheter

Ändå letar länder och företag i havet efter nya fyndigheter av metaller som kobolt, mangan och nickel, som behövs för energiomställningen.

Hittills har djuphavsbrytning fokuserat på metallrika klumpar, stora som tennisbollar, som ligger på havsbotten och som innehåller mangan, kobolt och nickel, metaller som behövs för batterier till elfordon.

I Norge kommer dock fokus ligga på havsbottenskorpan på den norska kontinentalsockeln, som enligt det norska oljedirektoratet innehåller kobolt, koppar och zink, samt vissa sällsynta jordartsmetaller.

Väntas bli tillåtet i internationella vatten

Djuphavsbrytning i internationella vatten är än så länge inte lagligt, men förväntas bli det i år.

ANNONS

Seabot Authority, en FN-observatörsorganisation som ska skapa regler och förordningar för djuphavsbrytning, ska antagligen träffas i juli för att komma överens om regler för djuphavsbrytning.

Det handlar om sådant som regler kring miljöskador, skatter och royalties.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Kommer det nya FN-fördraget skydda världshaven?

Läs mer: Norge bräcker Sverige med eget mineralfynd

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS