Dagens PS

Åtta miljarder år gamla radiovågor har nått jorden

Astronomer har upptäckt en snabb skur av radiovågor som nått jorden efter åtta miljarder år
Astronomer har upptäckt en snabb skur av radiovågor som nått jorden efter åtta miljarder år. (Bild: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 20 okt. 2023Publicerad: 20 okt. 2023

Astronomer har upptäckt en explosion av radiovågor som har nått jorden efter åtta miljarder år, det är en av de mest kraftfulla och avlägsna snabba radioskurar som någonsin observerats.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En snabb radioskur, kallad FRB, är en intensiv skur, eller blixt, av radiovågor som varar i någon millisekund och har okänt ursprung, det skriver CNN.

Mindre än en millisekund

Den första FRB:n upptäcktes år 2007, sedan dess har hundratals upptäckts från olika avlägsna platser i universum.

Den åtta miljarder år gamla snabba radioskuren som upptäckts kallas FRB 20220610A och varade under mindre än en millisekund.

Enligt en ny studie släppte FRB 20220610A, på den obegripligt korta tiden, ut lika mycket energi som vår sol släpper ut på 30 år.

ANNONS

Senaste nytt

Radioteleskop i Australien

Eftersom många av dessa snabba radioskurar släpper ut sina superljusa radiovågor under som mest några millisekunder är de väldigt svåra att observera.

Med hjälp av radioteleskop har astronomer kunnat spåra de här snabba kosmiska blixtarna. I Wajarri Yamaji i västra Australien finns ASKAP:s radiotelekop.

ANNONS

Det var de radioteleskopen astronomer använde när de upptäckte den snabba radioskuren i juni 2022.

“Med hjälp av ASKAP:s utbud av teleskop kunde vi avgöra exakt var blixten kom ifrån”, säger Stuart Ryder i ett uttalande, skriver CNN.

Han är astronom vid Macquarie University i Australien, och en av studiens medförfattare.

“Sedan använde vi (European Southern Observatory’s Very Large Telescope) i Chile för att söka efter källgalaxen, och fann att den var äldre och (längre) bort än någon annan FRB-källa som hittills hittats och troligen inom en liten grupp av sammanslagna galaxer”, fortsätter han i uttalandet, skriver CNN.

Upptäcka okänd materia

Forskare tror att snabba radioskurar kan användas för att “väga” universum genom att mäta den materia mellan galaxer som fortfarande inte är känd.

“Om vi ​​räknar upp mängden normal materia i universum, atomerna som vi alla är gjorda av, finner vi att mer än hälften av vad som borde finnas där idag saknas”, säger Ryan Shannon i ett uttalande, skriver CNN. 

Han är professor vid Swinburne University of Technology i Australien och en av studiens medförfattare.

ANNONS

Han säger vidare att forskarna tror att den saknade materien gömmer sig i utrymmet mellan galaxer, men att det kan vara så varmt och diffust där att det är omöjligt att se materian med normal teknik.

Macquart-relationen

Det var den bortgångna australiska astronomen Jean Pierre Macquart som år 2020 demonstrerade metoden att använda FSB:s för att upptäcka saknad materia.

Han visade att ju längre bort en FSB är, desto mer diffus gas avslöjar den mellan galaxerna. Det här kallas nu för Macquart-relationen.

Astronomer vet fortfarande inte vad som orsakar de massiva energiskurarna men de är vanliga i universum och de kommer kunna användas för att upptäcka materia mellan galaxer.

Ryan Shannon menar att det i sin tur kommer göra att vi bättre kan förstå universums struktur.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Ny teori: Universum började inte med Big Bang Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS