Dagens PS

Svindlade staten på pandemistöd – köpte paradisö

paradisö
Vem vill inte ha en egen paradisö? (Foto: Julio Aguilar/TT)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 14 nov. 2023Publicerad: 13 nov. 2023

Han var en av många bedragare som försökte slå vinst av pandemin. Nu tvingas han betala tillbaka miljontals kronor till den amerikanska staten och ge upp sin paradisö.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det lurar en svindlare bakom varje hörn.

Historien har också visat att tillfället gör tjuven. Så även under pandemin då bedragare världen över fick upp ögonen för de covidbidrag och stödpaket som togs fram för att hålla företagare på fötter.

En av dem var den amerikanske affärsmannen Patrick Parker Walsh som vid pandemins utbrott såg chansen att leva livets glada dagar.

Falska ansökningar om akut stöd

Detta genom att mellan mars 2020 och januari 2021 skicka in ett trettiotal falska ansökningar om akut pandemistöd, för vilket han bland annat lade vantarna på Sweetheart Island vid Floridas kust.

Det senare en outvecklad paradisö, som av plattformen Private Islands Inc. beskrivits som “den perfekta miljön för solbad, snorkling, fiske, fågelskådning, kanotpaddling och vandring”.

Fräckt? Absolut, men Walsh var förstås inte ensam om att gapa efter mycket.

Med ett trettiotal falska ansökning om akut pandemistöd kom svindlaren Patrick Parker Walsh över den outvecklade paradisön Sweetheart Island vid Floridas kust. (Foto: Julio Aguilar)
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Bedrägerier i tusental

Enligt det amerikanska justitiedepartementet har mer än 3 200 liknande åtal väckts, och närmare 10 procent av pandemihjälpen svindlats bort på lyxkonsumtion.

Bedrägerier som finansierat allt från lyxvaror och fastigheter till mer hårresande förvärv – som till exempel en alpackafarm i Vermont, skriver Business Insider.

Eller som i fallet Walsh – en egen ö.

Sötebrödsdagarna över

Av dessa statliga medel har hittills 1,4 miljarder dollar återvunnits av justitiedepartementet, som fortsätter sina efterforskningar i jakten på bedragare.

För Walsh är dagarna av överflöd dock över.

Utöver att skaka galler i fem och ett halvt år är han numera skyldig den amerikanska staten 7,8 milljoner dollar, motsvarande nästan 85 miljoner kronor.

ANNONS

Sweetheart Island står i sin tur utan ägare, och är fortsatt oexploaterad.

Relaterad läsning:

Bedragare lurade till sig miljarder – köpte lyxbilar

Läs även:

Avgjort: Hetaste männen som går i ett par skor

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
Hej egenföretagare! Ekonomisk trygghet även för dig.

Vet du om att du som egenföretagare får värdefull rabatt på försäkringar och avtal som medlem i Unionen? Kontakta oss så berättar vi mer.

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS