Dagens PS

Varning för nyproduktion: Skev kalkyl och dubbelsmäll

nyproduktion
Kallduschen med nollräntan som snabbt övergick i chockränta står föreningar i nyproduktion dyrt och orsakar en dubbelsmäll för bolånetagarna. (Foto: TT / Pixabay / montage)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 04 juli 2023Publicerad: 04 juli 2023

Kallduschen med nollräntan som snabbt övergick i chockränta står föreningar i nyproduktion dyrt och orsakar en dubbelsmäll för bolånetagarna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För bara drygt ett år sedan låg styrräntan på noll procent.

I dag är den viktiga räntan 3,75 procent efter Riksbankens återkommande höjningar och innan årets slut spår prognosmakare – som exempelvis Swedbank – att styrräntan är 4,25 procent.

Läs mer om det här: Swedbank spår räntehock för hushåll i analys

Det här drabbar såväl hushåll som bostadsrättsföreningar, som sitter på lån som skenar med räntekostnaderna.

För nyproduktion, där kalkylerna från början sett helt annorlunda ut, är risken stor att medlemmarna åker på en dubbelsmäll när bostadsrättsföreningen ska betala sina räntor och tvingas chockhöja månadsavgiften.

Snabbt förändrade villkor för nyproduktion

Svenska Dagbladet belyser problemet med nyproduktion där det kan ta flera år mellan intresseanmälan och inflyttning i en lägenhet.

Visst kan bostadsbolag lägga in marginaler men få om ens någon hade räknat med de räntehöjningarna som nu skett i rekordfart.

ANNONS

“När vi tar fram ekonomiska planer så är det ögonblicksbilder. Tyvärr har förändringen kommit väldigt snabbt och kraftigt. Vi ska inte glömma att i början av 2022 trodde Riksbanken fortfarande på en styrränta som skulle vara noll även i slutet av 2024”, säger Mårten Lilja, vice vd vid Riksbyggen, ttill SvD som konstaterar att bostadsköpare i dag stresstestas av bankerna för att klara en boränta på uppåt 7 procent.

Samtidigt är kraven inte lika stränga från bankerna när det gäller utlåning till nyproduktion där föreningarnas ränteläge nu uppges vara på väg mot 4,5-5 procent, vilket sedan spiller över på föreningsmedlemmarnas månadsavgifter.

Bankernas räntemarginaler och kostnadskalkyler får en nyckelroll i stället för bostadsrättsutvecklarna, det har blivit “branschpraxis”, säger Linda Younes, marknadschef vid HSB Bostad, i SvD-artikeln.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS