ANNONS
ANNONS

”Vi dödar industrin”

Hakan-Buskhe2.jpg

Regeringen ska tillsätta en utredning – något som beskrivs som dåliga nyheter för bolag som Saab, Kockums och BEA. Redan nu oroar sig Håkan Buskhe för vad som händer om Sverige inför det demokratikriterium för vapenexporten.

Om Sverige inte längre kan exportera vapen till länder som kan uppfattas som diktaturer, skulle dörren stängas till lukrativa marknader som Saudiarabien, Oman, Förenade arabemiraten, Jordanien, Algeriet och Marocko – länder som alla saknar fria val.

Håkan Buskhe säger sig ha förståelse för själva debatten men varnar för att en ensidig svensk demokratiprövning skulle få stora konsekvenser för synen på Sverige. Han ifrågasätter starkt att Sverige skulle ha en egen prövning ovanför FN angående vilka länder som kan kallas demokratier.

ANNONS
ANNONS

MP, V, FP och KD vill införa ett demokratikriterium medan M och S inte tycks vilja ändra nuvarande regelverk. Håkan Buskhe vill sätta frågan i ett större perspektiv och undrar om Sverige vid ett införande av ett demokratikriterium verkligen kan köpa något av försvarsbolag som fortsätter att leverera till diktaturer.

”För det första dödar vi vår egen försvarsindustri, och i slutändan leder det här resonemanget till att vi inte heller kan ha något försvar”, säger Saabs vd till Di.

Ett kovändning i vapenexporten skulle även påverka Sveriges trovärdighet, menar Buskhe i intervjun.

”Frågeställningen rör inte bara Saudiarabien och Sverige. Även andra länder tittar på om vi som land kommer att stå fast vid avtalet. Hur mycket kan man lita på Sverige?”

PS. Håll dig à jour med vårt dagliga nyhetsbrev! Dagens PS har också publikationer inom privatekonomi, prylar, resor, it, media, reklam, karriär och börs. Klicka här för mer information!

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS