ANNONS
ANNONS

Svenskar fick gåva – var värd en miljard

fastighet.jpg

”Detta är tveklöst den bästa fastighetsaffären som Sverige gjort i modern tid”, skriver Exportrådets styrelseordförande Bo Dankis med flera på DN Debatt.

År 1987 sålde Sverige halva tomten för över en miljard kronor – pengar som gick rakt in i den svenska statskassan. Omkring 200 miljoner kronor användes till att riva den gamla ambassadbyggnaden och bygga en ny.

Nu hotar alltså försäljning. Enligt debattartikeln har UD sagt upp sitt hyreskontrakt med Fastighetsverket, som äger Sveriges fasta egendomar i utlandet. Amnassaden är enligt Bo Dankis och hans meddebattörer på gång att leta nya lokaler för kansli, residens och personal.

ANNONS
ANNONS

Att finna nya lokaler i megastaden Tokyo kommer att bli svårt och dyrt och risken är ”uppenbar” att det till slut blir dyrare än vad det kostar i dag.

”Detta är dock en västanfläkt mot den förlust som skulle drabba alla dem som arbetat för stäkt samarbete mellan Sverige och Japan, världens näst största forskningsnation och tredje största ekonomi”, skriver Bo Dankis tillsammans med Sweden-Japan Foundations generalsekreterare Edvard Fleetwood, före detta utrikeshandelsministern Mats Hellström, Japan-professor Marie Söderberg, tidigare Astra-chefen Håkan Mogren, direktören Hans-Olof Olsson, vd:n för Svensk Form Ewa Axelson Kumlin samt flera före detta ambassadörer i Tokyo.

Fastigheten har blivit en knutpunktför svensk-japanska aktiviteter och en symbol för Sverige i Japan. Orsaken till försäljningen är enligt artikelförfattarna att tjänstemännen på UD och Fastighetsverket inte kan komma överens om en skälig hyra.

Avkastningskrav står enligt Bo Dankis & Co mot budgetrealiteter. Politikerna i regering och riksdag uppmanas att ta sitt förnuft till fånga för att inte slarva bort en gåva som redan avkastat ett miljardbelopp.

”Att släppa ifrån sig Tokyofastigheten låter sig inte försvara, det vore en dumhet”, skriver gänget på DN Debatt.

LÄS MER: ”Rädda ambassaden i Tokyo” (DN Debatt) »

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS