Dagens PS

Ulf Kristersson ger upp: "Finns inte förutsättningar"

Ulf Kristersson
Ulf Kristersson (M) ger upp sina försök att bilda regering. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 03 okt. 2022Publicerad: 01 juli 2021

Ulf Kristersson (M) fick chansen av talmannen att försöka bilda regering. Nu ger han upp – det går inte att få ihop en majoritet, är beskedet på en presskonferens. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ulf Kristersson (M) meddelar att han lämnar tillbaka sonderingsuppdraget till talmannen Andreas Norlén. Försöken att bilda en ny borgerlig regering har gått i stöpet – det går inte att få en majoritet.

“Matematiken som ligger bakom detta”, säger M-ledaren på presskonferensen enligt SVT.

“Viktig investering”

“Jag tycker vi gjort en viktig investering i diskussioner. Vi vet inte vad som händer nu, det kan bli nya talmansomgångar. Men jag ser inte förutsättningar för att fullfölja sonderingsuppdraget eftersom jag vet det finns 175 mandat som kommer säga nej.”

“Under de två dagarna som vi har jobbat har Ebba Busch och jag fört bra samtal med Liberalerna och Sverigedemokraterna.”

“De tvingade ett statsråd att avgå”

Ulf Kristersson fick uppdraget av talmannen att sondera möjligheterna till att bilda regering efter att statsminister Stefan Löfven (S) i början av veckan avgick efter att ha förlorat en misstroendeförklaring i Sveriges riksdag veckan innan.

Kristersson säger att vissa besked de senaste dagarna fått honom att inse att en majoritet kommer att rösta emot honom som statsminister.

ANNONS

“Hotet om ett maktskifte har stressat S så till den grad att de tvingade ett statsråd att avgå för att kunna samla sin egen riksdagsgrupp. Lite anmärkningsvärt”, säger han på presskonferensen och refererar till att landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) avgick under gårdagen.

“På den grunden har jag dragit slutsatsen att det inte finns parlamentariska förutsättningar att fortsätta sonderingsuppdraget. Jag har informerat talmannen om detta och lämnat tillbaka sonderingsuppdraget till honom.”

Vid lunchtid på torsdagen fick socialdemokraternas Stefan Löfven uppdraget av talmannen att sondera möjligheterna att bilda regering.

Läs mer: Löfven röstades bort av riksdagen: ”Svårt politiskt läge”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS