ANNONS

Ica-chefen: Därför handlar jag på Konsum

kenneth-bengtsson.jpg

Ica:s vd Kenneth Bengtsson berättar för DI Weekend att hans fru Ann-Kristin oftast är den som sköter storhandlingen. Detta sker på Ica Maxi i Haningen söder, strax om Stockholm – den butik som Kenneth Bengtsson ägde och drev innan han år 2000 tog över chefsskapet för hela koncernen.

ANNONS
ANNONS

Maxi i Haninge är Sveriges största Icabutik. Parallellt drev Bengtsson Ica Flygfyren i Arlanda stad – ett tufft jobb som ibland krävde en tupplur på lunchen. Knepet var att somna med bilnycklarna i handen.

”När jag somnade så hårt att nycklarna ramlade ned i golvet var det dags att gå upp igen. På så vis fick jag alltid en alldeles lagom liten tupplur på 8-10 minuter”, säger Bengtsson till tidningen.  

Själv köper han mat på Ica Globen – men erkänner att han ibland smyger in på Hemköp eller Konsum. Detta för att inte bli, som han uttrycker det,  ”helt Icafierad”.

Men det råder ingen tvekan om att han brinner och lever för sitt Ica, som låtit honom göra en klassresa utöver det vanliga.

Ica-ledningen har en egen privatchaufför – en Lexus elhybrid. Kenneth Bengtsson konstaterar i intervjun att han har kommit långt från arbetarhemmet i Ljungby. I dag tjänar 47-åringen närmare 12 miljoner kronor om året (inklusive bonus) och äger 220.000 aktier i Ica:s moderbolag Hakon Invest.

Någon utbildning annat än ekonomiskt gymnasium har han inte.

Däremot ett ”driv” utöver det vanliga.

Ibland tvingas han nypa sig själv i armen, som för några år sedan när han åt middag med FN:s dåvarande generalsekreterare Kofi Annan. Kenneth Bengtsson hamnade så pass nära honnörsbordet att han kunde prata med FN-chefen och fru Nane Annan, som kommer från samma hemtrakter som Ica-chefen.

Känsla infinner sig också när han får äran att träffar drottning Silvia.

”Men alla sådana där saker är som mest spännande innan man upplever dem själv”, säger Kenneth Bengtsson till DI Weekend.

I denna artikel

ANNONS
ANNONS

ANNONS
ANNONS