ANNONS
ANNONS

Extra: Börsras och eurofall efter val

frankrike.jpg

När sista vallokalerna stängde kunde vallokalsundersökningarna publiceras och de visade att Francois Hollande vunnit med 51,8 procent av rösterna mot 48,2 procent för sittande Nicolas Sarkozy.

”Frankrike valde förändring”, sade Hollande enligt DN och AFP.

”Europas ögon riktas mot oss. Åtstramningar kan inte längre vara det enda alternativet”, fortsatte han.

ANNONS
ANNONS

Efter att de regerande partierna förlorat i valen i Grekland och Frankrike föll Tokyobörsen närmare 3 procent på måndagen.

Oron var stor bland investerare över eventuella dominoeffekter på åtstramningsåtgärderna i Europa. Kort efter börsens öppnande hade Nikkei 225-index fallit 2,8 procent och det bredare Topixindex 2,3 procent. I Seoul föll Kospi index 1,6 procent.

Euron har samtidigt försvagats kraftigt mot dollarn, till de lägsta noteringarna på tre månader, rapporterar Nyhetsbyrån Direkt efter valet i Frankrike och det oklara parlamentariska läget i Grekland och om landet kommer att kunna bilda en stabil regering som sluter upp bakom det låneuppgörelsen med IMF och EU.

”Misslyckas man med detta har vi en situation där Grekland inte kan fortsätta att göra de reformer som krävs för att man ska få pengar. Det leder till en ny okontrollerad situation i landet där Grekland kan tvingas lämna euron, säger Johan Javeus, chefsstrateg SEB, till SvD.

LÄS ÄVEN: Borg i P1 Morgon: ”Situationen besvärlig” »

LÄS ÄVEN: Dr Doom varnar för grekisk euroexit »

”Det finns stor oro kring euron. Vad som är gemensamt för valen i både Grekland och Frankrike är att folk inte känner sig tillfreds med besparingsåtgärderna, vilket är kruxet för att lösa Europas skuldproblem”, säger Marito Ueda vid FX Prime i Tokyo, till Bloomberg News, enligt Direkt.

Investerarna flyr nu till säkra tillgånar. Valen i Frenkrike och Grekland har ökat osäkerheten avsevärt.

”Det är inte klart vilka som kan bilda en regering eller hur länge den kan bestå och vad inställningen kommer att vara till den grekiska regeringens nuvarande överenskommelser”, säger Richard Yatsenga, chef för globala marknader vid ANZ Research, till Reuters, enligt Direkt.

LÄS MER: Detta är Francois Hollande »

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS