Dagens PS

WHO: Sockerersättningar minskar inte din vikt

I nya riktlinjer säger WHO att sockerfria sockerersättningar inge ger någon hjälp till viktminskning.
I nya riktlinjer säger WHO att sockerfria sockerersättningar inge ger någon hjälp till viktminskning. (Foto: Wikimedia Commons/Leif Jørgensen)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 17 maj 2023Publicerad: 17 maj 2023

Om du försöker gå ned i vikt ska du inte använda sockerersättningar, det säger Världshälsoorganisation i sina nya riktlinjer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, visar en systematisk översyn av tillgängliga bevis att sockerersättningar som sötningsmedel inte ger någon långsiktig fördel för minskning av kroppsfett, det rapporterar CNN.

Minskar inte kroppsvikten

“Att ersätta fria sockerarter med sockerfria sötningsmedel hjälper inte människor att kontrollera sin vikt på lång sikt. Vi såg en mild minskning av kroppsvikten på kort sikt, men det kommer inte att fortsätta”, säger Francesco Branca till CNN.

Han chef för WHO:s avdelning för nutrition och livsmedelssäkerhet och han tillägger att vägledningen gäller alla utom dem som redan har diabetes.

Det beror på att ingen av de studier som har granskats inkluderade personer med diabetes så WHO har inte kunnat göra någon bedömning.

ANNONS

Senaste nytt

Kan ge biverkningar

Enligt granskningen kan långtidsanvändning av sockerersättning ge potentiella biverkningar som en något ökad risk för typ 2-diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar.

Francesco Branca säger att WHO:s nya rekommendation dock inte är avsedd att kommentera säkerheten vid konsumtion.

ANNONS

“Vad den här riktlinjen säger är att om vi letar efter minskning av fetma, viktkontroll eller risk för icke-smittsamma sjukdomar, är det tyvärr något som vetenskapen inte har kunnat visa. Det kommer inte att ge de positiva hälsoeffekter som vissa människor kanske letar efter”, säger han till CNN.

För statliga hälsoorganisationer

Sockerfria sötningsmedel används ofta i färdigpackade livsmedel och drycker, ibland tillsätter människor det också själva.

2015 utfärdade WHO riktlinjer för sockerintag med rekommendationer om att minska det dagliga intaget av fria sockerarter till mindre än 10 procent av det dagliga energiintaget.

Enligt granskningen intensifierades intresset för sockerersättningar efter den rekommendationen.

WHO:s vägledning är, enligt Francesco Branca, avsedd för statliga hälsoorganisationer som kanske vill använda den vetenskapliga analysen för att genomföra policyändringar.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Sötningsmedel kopplas till hjärtattack och stroke

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS