Dagens PS

Medicinsk turism minskar när inflationen ökar

Inflationen gör att medicinsk turism fortfarande kämpar för att återhämta sig efter den nedgång pandemin orsakade
Inflationen gör att medicinsk turism fortfarande kämpar för att återhämta sig efter den nedgång pandemin orsakade. (Foto: Unsplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 28 feb. 2023Publicerad: 28 feb. 2023

Covid-19-pandemin med resebegränsningar påverkade den medicinska turismen negativt och nu gör ökande levnadskostnader att den fortfarande kämpar för att återhämta sig.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I Ungern har Attila Knott ett tomt tandsjukhus, de utlänningar med dåliga tänder som han räknade med kom aldrig, först avskräcktes de av covid-19-pandemin och nu gör ökade levnadskostnader att de inte har råd, det rapporterar Reuters.

Antalet patienter har halverats

Attila Knott säger till Reuters att folk är mer försiktiga och inte gärna lägger stora pengar på sådant som tandvård.

Den tomma sjukhusbyggnaden ligger mitt emot hans befintliga tandklinik Kreativ Dental, hans mål var att sjukhuset skulle öppna 2020, för att hjälpa fler patienter som vill göra stora ingrepp i Ungern eftersom det är billigare än i deras hemländer.

Innan covid slog till hade han cirka 600 patienter i månaden, nu har det antalet halverats och Attila Knott funderar på att utöka sin verksamhet till koloskopier och knäproteser.

Han berättar att de flesta av hans patienter kommer från Storbritannien och Island och att färre kommer från de nordiska länderna och Frankrike.

ANNONS

Senaste nytt

Kriget gör folk mer försiktiga

I flera år har en resa till länder som Ungern och Turkiet varit ett alternativ för brittiska och nordamerikanska patienter, på grund av höga kostnader för tandvård och medicinska ingrepp.

ANNONS

När reserestriktioner efter pandemin hävts hoppades många på att den medicinska turismen skulle öka igen, men inflationen som drivs på av kriget i Ukraina gör att människor inte har råd.

Ungern gränsar dessutom till Ukraina och enligt Attila Knott gör själva kriget att utlänningar blivit mer försiktiga där.

Crowdfunding som hjälp att betala

Klinikägare och analytiker säger till Reuters att även ökande flygpriser, färre flyg och förra sommarens resekaos gör att blivande patienter skjuter upp medicinska resor.

Vissa kliniker har också tvingats höja sina priser, eftersom även de drabbas av inflationen och prisökningar. Crowdfunding har dykt upp som ett sätt att betala för ingrepp.

Det indiska företaget Lyfboat tillhandahåller medicinska tjänster till utlänningar och berättar för Reuters att de har samarbetat med en insamlingsplattform kallad Impact Guru för att hjälpa patienter betala nödvändiga operationer.

Marknaden värd drygt 220 miljarder

Enligt International Medical Trave Journal är marknaden för medicinsk turism för närvarande värd cirka 21 miljarder dollar, drygt 220 miljarder kronor, vilket är mindre än innan pandemin.

ANNONS

Med ungefär 7 miljoner medicinska resenärer per år ser tidskriften en årlig tillväxt för den här näringen med 5–10 procent om året, vilket är mindre än vissa andra prognoser.

Svårare för kliniker som utför plastikoperationer

Laszlo Puczko driver Budapest-baserade Health Tourism Worldwide, han menar att kliniker som specialiserat sig på brådskande procedurer kommer klara det ekonomiska klimatet.

De som konkurrerar om priset för selektiva behandlingar, som plastikoperationer kommer dock få svårare att överleva, tror han.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Falsk examen – ett växande problem inom sjukvården

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS