Dagens PS

Extra salt på maten ökar risken för magcancer

Salt. En ny studie visar att det inte är bra att hälla extra salt på maten.
En ny studie visar att det inte är bra att hälla extra salt på maten. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 10 maj 2024Publicerad: 10 maj 2024

Forskare har funnit att du kan öka din risk att drabbas av magcancer om du dagligen häller extra salt på din mat.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En ny studie visar att människor som häller extra salt på sin mat löper 40 procent högre risk att utveckla magcancer än personer som inte gör det, det skriver Newsweek.

Bekräftar tidigare studier

Studien bekräftar fynd från andra studier som har funnit kopplingar mellan hög konsumtion av salt och magcancer i asiatiska länder, där det är vanligt att äta saltare mat.

“Vår forskning visar sambandet mellan frekvensen av tillsatt salt och magcancer även i västerländska länder”, säger studieförfattaren Selma Kronsteiner-Gicevic i ett pressmeddelande.

Hon är forskare vid Medicinska Universitetet i Wiens centrum för folkhälsa, i Österrike, där forskarna har analyserat data från över 470 000 vuxna ur den biomedicinska databasen UK Biobank, mellan 2006 och 2010.

ANNONS

Senaste nytt

Vill öka medvetenheten

Studiedeltagarna fisk svara på frågor om sin saltkonsumtion och sedan jämfördes enkätsvaren med nivåer av salt i cancerpatienters urin.

Forskarna fann att människor som ofta eller alltid saltade sin mat hade 39 procent högre risk att utveckla magcancer än personer som saltade sin mat lite eller inte alls.

ANNONS

“Med vår studie vill vi öka medvetenheten om de negativa effekterna av extremt hög saltkonsumtion och ge underlag för åtgärder för att förebygga magcancer”, säger studieledaren Tilman Kühn i pressmeddelandet.

Svenskars saltkonsumtion

Enligt Livsmedelsverket äter vi alldeles för mycket salt i Sverige, enligt beräkningar från 2023 är svenskars genomsnittliga saltkonsumtion 8 till 11 gram per dag.

Svenska män får i genomsnitt i sig 9 till 12 gram salt per dag och kvinnor får i genomsnitt i sig 7 till 10 gram. Det är mycket mer än målet på 6 gram per dag.

Den 40-procentiga ökningen av risken att drabbas av magcancer som extra salt i maten ger är dock en ökning av en relativt liten risk.

Enligt American Cancer Society är livstidsrisken för att utveckla magcancer cirka 1 av 101 för män och cirka 1 av 155 för kvinnor.

Bevisat: Skippa saltet – så händer detta

En tesked salt mindre om dagen har förvånansvärt stor effekt på kroppen.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS