Dagens PS

Så uppfanns Karlsons klister

Karlsons Klister
Axel Karlsson var syndikalisten och bråkmakaren som blev världsberömd uppfinnare och bland annat pappa till Karlsons Klister. (Foto: Montage)
Anders Værnéus
Anders Værnéus
Uppdaterad: 15 mars 2024Publicerad: 15 mars 2024

Som så många andra uppfinningar blev universallimmet Karlsons klister till av en händelse. Här läser du hur det gick till.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Axel Karlsson var bara 14 år.

Jobbade extra på en av hemstaden Sollefteås biografer. Dåtidens celluloidbaserade filmer var sköra saker, som ofta gick av under visningen.

Som skötare av apparaturen, lärde sig den unge Axel därför tidigt att limma ihop ändarna på den trasiga filmen med bananolja.

Oljan löste upp filmen precis så mycket att den klippande kunde sättas samman igen.

Åren gick och Axel kom att lämna sitt extrajobb. Han engagerade sig politiskt som både ungsocialist och syndikalist.

Örebro
Hungerdemonstrationerna 1917 var omfattande. I Örebro gick två tredjedelar av stadens befolkning ut och tågade mot matläget. (Foto: Johan Ivar Lööw/Örebro läns museum)

Han var även märkbart aktiv i den stora hungerdemonstration som anordnades i hans nya hemstad Örebro 1917, då 10 000 av stadens 34 000 invånare engagerade sig. Skrikande längst fram på barrikaderna, utmärkte han sig på ett inte allt för fördelaktigt sätt.

Men minnet från biografens eviga filmlimmande släppte inte hans minne.

ANNONS

Hans nyfikenhet väcktes igen i början på 1920-talet då han åter började experimentera.

Hemlig blandning

Snart hade han lyckats smälta ihop bananolja och en viss mängd sönderriven film till ett lim som både var genomskinligt och fäste på det mesta.

En vårdag 1922 var det så dags för den första riktiga satsen lim.

Hemma i köket i Örebro blandade han till en rejäl laddning i en tvåliters mjölkkruka och tappade sedan upp blandningen på tuber.

Karlsons Klister var fött. Sveriges första syntetiska universallim.

Klister
En tidig annons för Karlsons Klister som visar några av de tusentals användningsområden som fanns för det. (Bild: Ur dåtida press)

Axel Karlsson flyttade nu till Stockholm. I källaren på Folkets hus började han sin tillverkning av klistret i lite större skala.

ANNONS

Snart anställdes den unge och driftige Olle Olsson i det nystartade företaget.

Olle Olsson var kvicktänkt och intelligent och förstod att något måste göras för att få ut kunskapen om företagets eminenta lim.

ANNONS

Senaste nytt

Filmkupp

Han riktade sina blickar mot Svensk Filmindustri och de journalfilmer bolaget producerade veckovis och som sedan gick på biograferna som en slags “hänt-i-veckan”-film.

När han så fick reda på att SF skulle filma vaktparaden genom Stockholm såg han en chans.

Åsnan Beppo lånades från Skansen och när dagen för SF:s filmning var inne, släpptes sonika Beppo ut framför vaktparaden på Norrbro med en skylt på ryggen sägandes “Alla använda Karlsons Klister utom jag, ty jag är en åsna”.

Beppo med skylt och allt kom med i söndagens SF-journal och snart blomstrade bolagets lim-affärer med ingen mindre än Beppo som bolagets logotype.

Klister
Olof Olsson tog sig namnet Klärre när han vunnit patentstriden. Under bolagsnamnet Klärre & Co fortsatte han tillverkningen av klistret. (Bild. Ur dåtida press)
ANNONS

De båda kumpanerna råkade dock snart i luven på varandra, vilket slutade i en rättstvist där Olof Olsson vann patentet och varumärkesrätten till Karlsons Klister.

Till USA

Axel Karlsson själv emigrerade besviken till Amerika.

Där bosatte han sig i svenskstaden Rockford och bildade bolaget Karlsons Klister, som här salufördes under varumärket “Crystal Clear Household cement”.

Tillverkningen av limmet återupptogs och Axel Karlsson blev en förmögen man.

Redan 1929 sålde han dock bolaget till svensken Nils Testor och återvände som nygift med Rosa Forss till Stockholm.

Med receptet på Karlsons Klister som bas, växte Testors till en stor aktör inom bland annat hobbyfärg och limmer. (Foto: Skärmdump från Testors)

Nils Testor ombildade bolaget till The Testor Corporation Co och växte med tiden till en av marknadens stora spelare inom lim– och färgindustrin.

ANNONS

Blev sams

Hemma i Sverige grävdes stridsyxan ned. Olsson och Karlsson blev återigen vänner och kompanjoner. Karlsons klister vidareutvecklade tillsammans bland annat ett bra trälim som Axel Karlsson tog fram.

Axel Karlsson
Axel Karlson med sin så berömda klistertrub i handen. (Foto: Per Lindgren/Örebro Läns museum)

I mitten på 1950-talet gick Axel Karlsson vidare till Axel Johnson-koncernen och fick fria händer att experimentera vidare med sina idéer. Här uppfann han bland annat flytspacklet – kanske den största uppfinningen han kom att göra.

Men det är med Karlsons Klister som Axel Karlsson kom att gå till historien. I dag kanske limmet mest är känt från devisen: ”När ditt hjärta brister, laga det med Karlsons klister”.

Läs mer:

Om Axel Karlssons liv här

Om svensken bakom Texas Instrument (Dagens PS)

ANNONS

Läs om fler svenska släktöden här

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på historia inom näringslivet, klassiska båtar och bilar.

ANNONS
Hej egenföretagare! Ekonomisk trygghet även för dig.

Vet du om att du som egenföretagare får värdefull rabatt på försäkringar och avtal som medlem i Unionen? Kontakta oss så berättar vi mer.

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS