Dagens PS

Upp som en sol och ned som en pannkaka: Börsfloppar 2021

Nasdaq-börsen
För en del bolag som noterades 2021 blev det börsfloppar(Foto:TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 30 dec. 2021Publicerad: 29 dec. 2021

Börsen slår rekord i antalet aktienoteringar. Särskilt heta är de svenska techbolagen. Men för en del aktörer hann marknaden svalna innan året ens var slut. SvD listar årets börsfloppar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hela 140 noteringar har genomförts på Nasdaqs huvudlista och First North, uppger Nasdaq för Svenska Dagbladet.

Den 8 oktober genomfördes den största svenska technoteringen hittills, när nummerupplysningsbolaget Truecaller sattes på börsen till ett värde av 19,4 miljarder kronor. Sedan noteringen har aktien stigit 135 procent, och bolaget har nu ett värde på drygt 43,6 miljarder kronor. Det kan jämföras med Stockholmsbörsen i stort, som har stigit med 35 procent i år.

Truecaller är bara en i raden av alla technoteringar i år. Andra bolag som har rusat är marknadsundersökningsbolaget Cint, bostadssajten Hemnet och e-handelsföretaget Revolution Race. Men för alla bolag som introducerades har det inte gått lika bra, skriver SvD.

Börsfloppar: Desenio, LMK, Acast

Bland de mest uppmärksammade rasen finns Desenio, e-handelsbolaget som säljer affischer. Teckningskursen i mars låg på 72 kronor och värderingen uppgick till 11 miljarder kronor. Sedan dess har kursen rasat med 66 procent, skriver Svenska Dagbladet.

Finansmannen Mats Qviberg var tidigare storägare via investmentbolaget Öresund, men valde i början av oktober att sälja av hela sitt innehav.

LMK Group som ligger bakom Linas matkasse börsintroducerades i mars, men trots stort intresse vid starten har det gått utför. Aktien har rasat med 58 procent.

Poddplattformen Acast har också fått en dålig start. Efter börsnoteringen stödköpte rådgivaren ABG Sundal Collier en del av bolagets aktier efter att aktien omedelbart föll. Nu har den gått ned 37 procent.

”Tumregeln är att tillväxtbolag straffas hårdare än de som redan har ett positivt kassaflöde, men det finns många andra orsaker till att vissa lyfter och andra inte”, säger Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners till SvD.

Läs också:

Chefsstrateg på Danske Bank listar 10 spaningar inför 2022
Ny rekordnivå på Stockholmsbörsen

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS