Dagens PS

Ramadan sätter fokus på matproblem i arabvärlden

Matproblem
Stora länder i Mellanöstern och Nordafrika som Egypten, Marocko och Tunisien har matproblem. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 11 apr. 2022Publicerad: 11 apr. 2022

Stora matproblem plågar Mellanöstern och Nordafrika under Ramadan – och politiska ledare uppmanar befolkningen att dra ner på festerna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den religiösa högtiden Ramadan i den muslimska världen brukar kännetecknas av fasta på dagtid följt av rejäla festmåltider när solen går ner. Men det här året är den heliga månaden för många en konfrontation med smärtsam ekonomisk verklighet, rapporterar Bloomberg.

De globala matpriserna är upp mer än 50 procent sedan mitten av 2020, och över hela världen får hushållen kämpa för med tajtare budget. Men i Mellanöstern och Nordafrika är problemen mer akuta, präglade av ett arv av ekonomisk misskötsel, torka och social oro.

“Hur mycket mer måste vi ta?”

Under den så kallade arabiska våren som inleddes 2010 var protester mot stigande matpriser en avgörande faktor, och regionen är enligt Internationella valutafonden extra känslig för chocker på råvarumarknaderna och i leveranskedjorna till en följd av Rysslands krig i Ukraina.

“Hur mycket mer måste vi ta? Vi blir hela tiden ombedda att skära och skära och skära, men det finns inte mycket kvar att skära från”, säger Ahmed Moustafa, chaufför från Kairo till Bloomberg.

Egypten är tillsammans med Marocko och Tunisien bland de mest sårbara länderna för kommande matproblem, skriver tidningen, då de har stora befolkningar som främst bor i stora städer – och ingen olja.

Presidenten om landets matproblem: “Ansvarig inför Gud”

Egypten är världen största importör av vete. President Abdel-Fattah El-Sisi har uppmanat de mer än 100 miljonerna i befolkningen att skala ner på Iftar i år – den stora måltid som intas efter solnedgång under den dagliga Ramadan-fastan.

ANNONS

“Folk tror att mitt matbord ser annorlunda ut. Men jag är ansvarig inför Gud”, sa presidenten i ett tv-sänt tal den 23 mars. Egypten har bett IMF om hjälp, vilket också Tunisien gjort och Marocko överväger att göra detsamma.

Läs även: Katastrof på väg: Global svält – finns få lösningar

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Möjlighet – teckna i erfaren spelutvecklare
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS