Det extrema vädret skapar kaos på råvarumarknaderna för odlade produkter. Läget för kakao är riktigt illa, priset har mer än dubblats och kan rusa ännu mer framöver.
Stor brist på kakao – kan ta slut helt enligt hedgefond
Mest läst i kategorin
Dagens PS har tidigare rapporterat om hur extremväder i södra Europa gjort att olivolja blivit flera hundra procent dyrare, men trenden är betydligt bredare än så:
Den här veckan har terminskontrakten för apelsinjuice ökat 37 procent i pris på förväntningar att Brasilien, som är världens största exportör av apelsiner, kommer ha en usel skörd, den sämsta på 36 år.
Torka i Vietnam har drivit upp priserna på robusta-kaffebönor till de högsta nivåerna på fyra decennier.
Hedgefond satsar stort på kakao
Värst är läget kanske för kakao, där priserna nådde en topp i april som var tre gånger högre än förra årets priser. Sedan dess har priserna fallit tillbaka men är kakao är fortfarande dubbelt så dyrt som i fjol. På 12 månaders basis är priserna upp 137 procent, rapporterar Bloomberg.
Hedgefonden Andurand Capital Management LLP har satsat hårt på kakao, då de tycker sig se hur finansmarknaderna kommer att krascha in i verkligheten kring bönan.
Dåligt väder, klimatförändringar, brist på gödsel, och utbrottet av två separata växtsjukdomar i kombination med långvariga underinvesteringar för att stävja utbudet för stora producenter i Afrika är bland de negativa saker grundaren Pierre Andurand ser som faktorer för att kakao blir dyrare framöver i en intervju med Bloomberg.
Senaste nytt
Viktig ratio faller
Han förutspår att priset kan nå 20 000 dollar per ton om inte vädret blir bättre. På torsdagen kostade ett ton kakao drygt 7 700 dollar per ton.
Han ser till och med framför sig ett scenario där världens kakaolager helt tar slut.
“I grund och botten har vi en massiv utbudsbrist i år. Jag menar, vi ser produktionen minska med 17 procent jämfört med förra året”, säger han till Bloomberg.
Han pekar på ration mellan lagren av kakao som inte processats ännu och hur mycket som mals av producenter av kakaopasta och kakaosmör. Det senaste decenniet har ration legat på 35-40 procent enligt Pierre Andurand. Han förutspår nu en ratio på 21 procent vid slutet av året och 13 procent nästa år.
“Det är då man verkligen har en riktig brist på kakaobönor. Du kan inte få tag på dem. Och det är då priset verkligen kan explodera”, säger han till Bloomberg.
Läs även: Kakaokrisen den värsta på 60 år – prischock väntar (Dagens PS)
Läs även: Perfekt storm för olivoljan: “Allt har gått fel” (Dagens PS)
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.