Dagens PS

Kina i allt större blåsväder - krävs en politisk förändring

Kina i allt större blåsväder
Kina hamnar i allt större blåsväder beskriver finansveteranen Anders Elgemyr i denna krönika. Det krävs en stor politisk kursändring för att ändra marknadernas attityd. (Foto: Unsplash)
Anders Elgemyr
Anders Elgemyr
Uppdaterad: 26 dec. 2023Publicerad: 26 dec. 2023

Kina är i allt större blåsväder och det börjar bli svårt att se hur de ska ta sig ur det hörn de själva målat in sig i. Tecknen kan man se på flera sätt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är en offentlig hemlighet att Kina stöder Ryssland i kriget mot Ukraina. Hade Ryssland tagit Ukraina, så är det många som spekulerar i att Kina hade försökt att anfalla Taiwan.

Och hade Ryssland vunnit mot Ukraina och Kina tagit Taiwan, så hade världsläget sett väldigt annorlunda ut idag. En väpnad konflikt med USA hade inte varit långt borta.

Ifrån att ha varit ett av de mest populära länderna i USA, faller landet snabbt i tabellerna. Under 1990-talet såg över 60 procent av amerikanerna positivt på Kina.

Bara 15 procent positiva

Den siffran har fallit ner till exceptionellt låga 15 procent nu. Detta är i sig en klar signal om hur snabbt de globala spänningarna har ökat i världen.

Läs mer:
Så stjäl Kina företagshemligheter med AI. Dagens PS

Kina var länge oerhört framgångsrikt genom att förena ekonomiska reformer med centralpolitiskt styre.

Kineser har färska minnen av hungersnöden på 70-talet och är fokuserade på att familjerna ska få ett bättre liv. Så länge detta levereras från de styrande, så länge fogar sig folk i att yttrandefriheten är inskränkt.

ANNONS

Men börjar utvecklingen gå åt fel håll med sämre ekonomisk utveckling, så kan det snabbt och lätt uppstå social oro.

ANNONS

Senaste nytt

Mål att bli världens största ekonomi

Landets långsiktiga plan är att bli världens största ekonomi senast 2049, till hundraårsjubileet av revolutionen.

Men den kinesiska ekonomin har gått i baklås. Tillväxten viker och arbetslösheten stiger. Kina har till och med slutat publicera siffror för hur hög ungdomsarbetslösheten är, vilket är en stark signal på hur oroliga den högsta ledningen nu är i Kina.

Som alla vet så brukar revolutionerna starta bland ungdomar, så en stigande ungdomsarbetslöshet är en mycket allvarlig utveckling.

Nu gör man allt för att få fart på ekonomin och trycker ut likviditet i marknaden och beordrar regionerna att lätta på plånböckerna och större stöd till större projekt och företag.

Effekterna syns inte ännu men man får utgå från att nedgången hade blivit ännu större om Kina inte hade börjat använda penningpolitiken för att stödja ekonomin.

Brukar ligga 6-8 månader före

ANNONS

Kina har historiskt legat före USA och Europa med 6-8 månader vad gäller att agera finans- och penningpolitiskt för att motverka större fall i ekonomin. Att Fed nu också har bytt fot låg därmed i korten.

Det mest intressanta med Kinas nya stödpolitik är att det för första gången (ännu inte) syns på aktiemarknaden.

Pengarna läcker ut

Globalt har alla större börser stigit efter att Kina börjat agera. Men eftersom förtroendet är i botten, så förefaller pengarna inte stanna i Kina utan läcker snabbt ut ur Kina och in i de globala finansmarknaderna.

I rädsla för sanktioner så drar sig amerikanska investerare bort. Anledningen till detta är att politiker i USA har börjat ifrågasätta de stora fondbolagens investeringar i Kina.

Marknaderna drar ner exponering mot Kina

Världens största fondbolag Blackrock drar nu ner på innehaven, vilket också tynger börser och räntemarknader.  I det läget spelar det mindre roll vad centralbanken i Kina gör.

Just nu i detta läge behöver Kina bättre PR i väst. Men man kan inte få positiv PR gratis. Och det är endast till en viss gräns man kan köpa sig till bättre PR.

ANNONS

För att underbygga en förändring av vårt synsätt behöver Kina ändra politik.

Finns tecken på ändring

Ett intressant tecken på att politiken eventuellt håller på att ändras är att Kinas stora entreprenör Jack Ma som byggt upp Alibaba kanske är på väg tillbaka.

Han blev en period allt för stark och flydde mer eller mindre landet. Men nu syns han allt oftare i media igen.

Kina är en av världens äldsta kulturer och jag har djup respekt för deras långsiktighet. Dagens problem är förmodligen bara en bump in the road.

Det är ett intressant år vi har framför oss, drakens år som det kallas i Kina.

Fler artiklar av Anders Elgemyr:

När marknaden faller – våga gå mot strömmen. Dagens PS

ANNONS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Elgemyr
Anders Elgemyr

Krönikör, entreprenör och finans-vd som gärna utmanar konsensus.

Anders Elgemyr
Anders Elgemyr

Krönikör, entreprenör och finans-vd som gärna utmanar konsensus.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS