Dagens PS

EU behöver mer politisk enighet gällande energi

Schneiders vd, Peter Herweck, menar att EU saknar politisk enhet gällande energi
Schneiders vd, Peter Herweck, menar att EU saknar politisk enhet gällande energi. (Foto: Schneider)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 14 nov. 2023Publicerad: 14 nov. 2023

Europeiska industrimagnater efterlyser starkare politisk enhet om energi inom EU som innefattar harmoniserade skatteincitament för att övervinna hinder för konkurrenskraften.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Elektroteknikkoncernen Schneiders nya vd, Peter Herweck, menar att det saknas politisk enhet gällande energi samtidigt som EU kämpar med mycket högre priser än Asien och USA, det skriver Financial Times.

Uppmanar till en energiunion

Han säger att en djupare politisk union skulle lösa det energidilemma som Europa har samt att det mellan unionens 27 regeringar inte finns någon enhet om att ta fram ett program.

I slutet av oktober uppmanade storföretagens lobbygrupp, European Round Table for Industry, ERT, till: ”en enda energiunion med en gemensam marknad, harmoniserade tillstånds- och skattesystem och ett enkelt, stabilt och förutsägbart regelverk för att underlätta investeringar”, skriver Financial Times.

ANNONS

Senaste nytt

Europas industriella bidrag minskar

Förra veckan varnade Europeiska centralbankens ordförande, och tidigare Italiens premiärminister, Mario Draghi för att Europa inte kommer någonstans om inte frågan om energikostnader hanteras.

Han sade att Europa betalar två eller tre gånger mer än det kostar i andra delar av världen. Nu förbereder han en rapport till EU-kommissionen om hur EU:s urholkande konkurrenskraft ska hanteras.

I ett manifest som utarbetats inför nästa års val till Europaparlamentet noterar ERT att Europas industriella bidrag till världsekonomin avsevärt har minskat sedan år 2000.

ANNONS

Enligt dokumentet har Europas andel av den globala industrins bruttoförädlingsvärde minskat från nästan 25 procent år 2000 till 16,3 procent år 2020.

“Mellan 2014 och 2019 var stora europeiska företag 20 procent mindre lönsamma än sina amerikanska motsvarigheter, de ökade intäkter cirka 40 procent långsammare, investerade 8 procent mindre och spenderade cirka 40 procent mindre på forskning och utveckling”, står det i dokumentet enligt Financial Times.

Lärdomar från IRA

Europeisk industri har länge kämpat med energipriser som är högre än Asiens och USA:s. Enligt International Energy Agency var gaspriser i Europa mellan 2010 och 2020 i genomsnitt två till tre gånger högre än i USA.

Efter att USA introducerat sitt gröna omställningspaket, Inflation Reduction Act, IRA, med skattelättnader på 360 miljarder dollar, cirka 4 017,45 miljarder kronor, riskerar prisskillnaden att öka.

I EU sköts skattepolitiken i medlemsländerna. Peter Herweck anser att EU behöver ta till sig IRA:s lärdomar. 

“Jag är inte ett stort fan av subventioner. I USA lägger de inte bara pengar på saker. De erbjuder skattelättnader. Jag förstår att det är olika land för land (i EU). Det är också olika stat för stat i USA, men de kom på hur man gör det”, säger han till Financial Times.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS

Läs mer: Varningen: Läget lika illa som under oljekrisen Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS