Dagens PS

FI larmar: Rådgivare säljer olämpliga sparformer

Daniel Barr. generaldirektor på Finansinspektionen, varnar nu för olämplig rådgivning på sparmarknaden och vill att regeringen tillsätter en utredning för att skydda konsumenterna.
Daniel Barr. generaldirektor på Finansinspektionen, varnar nu för olämplig rådgivning på sparmarknaden och vill att regeringen tillsätter en utredning för att skydda konsumenterna. (Foto: Linus Sundahl-Djerf SvD/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 08 maj 2024Publicerad: 08 maj 2024

Finansinspektionen varnar i en ny rapport för vad man ser som dyr och direkt olämplig rådgivning av olika sparprodukter. Nu vill Fi se en nationell utredning där intressekonflikter på sparmarknaden kartläggs.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Finansinspektionen har publicerat sin årliga rapport för “finansiellt konsumentskydd” i Sverige.

Kräver utredning av regeringen

Myndigheten pekar särskilt ut “företag som fortsätter att erbjuda konsumenter olämpliga produkter” som en av fyra övergripande risker för svenska sparare.

“Det kan handla om komplexa sparprodukter, som kräver att köparen är väl insatt och har gott om tid att följa sin investering. Risken för att förlora sina pengar kan vara hög. Därför har företag en skyldighet att ta reda på om en viss produkt passar konsumenten”, skriver Finansinspektionen i rapporten.

“Vi har i många år lyft problemet med att konsumenter erbjuds direkt olämpliga produkter som inte ger värde för pengarna”, säger Moa Langemark, konsumentskyddsekonom på FI.

FI har sedan tidigare framfört krav till regeringen om en nationell utredning för att kartlägga intressekonflikterna på sparmarknaden som nu upprepas. Utifrån en sådan utredning skulle regeringen också kunna ta fram åtgärder som motverkar intressekonflikter menar Fi.

ANNONS

Senaste nytt

Pekar ut fonder och krypto

Vad är då olämpliga sparprodukter? Finansinspektionen ger fyra exempel i rapporten:

ANNONS
  • Produkterna kan vara onödiga. Exempelvis är produktförsäkringar ofta både onödiga och dyra.
  • Produkterna kan vara komplexa. Då är det svårt att förstå hur en produkt fungerar, när den kan ge avkastning och vilka risker den innebär.
  • Produkterna kan vara dyra. När avgiften är hög försvinner hela, eller en stor del av, avkastningen. Strukturerade produkter kan ha höga avgifter men även onoterade företagsobligationer, vissa fonder och kapitalförsäkringar.
  • Produkterna kan vara mycket volatila. En volatil produkt kan stiga eller sjunka i värde mycket snabbt. Detta gäller exempelvis warranter och kryptotillgångar.

Daniel Barr, generaldirektör på FI, är också kritisk till utvecklingen och tycker att “företagen behöver sätta konsumenternas intressen i första rummet”.

“Den stora frågan är samtidigt hur vi får ett distributionssystem som i större utsträckning rekommenderar billiga och enkla produkter”, säger Daniel Barr.

Hela utredningen går att ta del av här.

Läs mer:

Finansinspektionen till attack mot bankerna. Dagens PS

Finansinspektionen varnar: “Lita inte på bankerna”. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Möjlighet – teckna i erfaren spelutvecklare
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS