ANNONS
ANNONS

Missnöje i storbanken efter börsfiasko

Det mullrar internt bland personalen på Handelsbanken efter en svag utveckling av konvertibellånet och personalstiften Oktogonen. Roten till det onda är bankens aktie. På podiet på bilden syns SHB:s vd Anders Bouvin. (Foto: TT)

Anställda ser ut att bli utan avkastning på konvertibellånet. Och det är inte det enda problemet…

Dagens Industri berättar att det jäser internt på Handelsbanken. Bakgrunden är en svag utveckling för både konvertibellånet och personalstiftelsen Oktogonen.

Med konvertibellånet har de anställda lånat ut 3,2 miljarder kronor till banken – och det brukar vara en lukrativ affär för medarbetarna.

ANNONS
ANNONS

Men inte nu. ”Anställda som tidigare har tjänat flera hundratusen kronor på konvertibellånen ser nu ut att bli helt utan avkastning”, skriver Di och förklarar att orsaken är att Handelsbankens aktie gått dåligt de senaste två åren.

I värsta fall kan konsekvensen bli att de anställda som lånat ut pengar till banken får tillbaka det de lånat ut – men utan värdeökning.

Handelsbankens aktie måste klättra kraftigt det närmaste året för att det scenariot inte ska inträffa, framhåller Di.

”Det här är en mycket känslig fråga inom banken. Det som är särskilt problematiskt är att de så viktiga kontorscheferna, som inte har särskilt höga löner, har tecknat stora belopp i konvertibeln som är på väg att inte ge någon värdeökning”, säger en källa till tidningen, som uppger att oron för att konvertibellånet ska bli ett fiasko skapat ”negativ energi” internt i SHB, och dessutom sker det här samtidigt som personalstiftelsen Oktogonen alltså gått uselt i flera år.

”Värdet på Oktogonens innehav i Handelsbanken har minskat med hela 5 miljarder kronor, eller 20 procent, sedan årsskiftet 2016/2017 då Anders Bouvin var nytillträdd vd”, enligt artikeln.

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS