Dagens PS

Vin – en 11 000 år gammal historia

vin
Vinguden Dionysos ädla konst kan enligt nya rön härledas 11 000 år tillbaka i tiden. (Foto: Pixabay)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 06 mars 2023Publicerad: 06 mars 2023

När våra förfäders förfäder började plantera vinstockar och odla druvor lade de grunden till den miljardindustri som vi i modern tid skördar. Nu visar ett genombrott i forskningen att upprinnelsen till vinets ädla konst påbörjades långt tidigare än vad vi trott. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var under förra veckan vid den vetenskapliga sammankomsten American Association for the Advancement of Science, AAAS, som forskare lät meddela att vinodling funnits på tapeten betydligt längre än vad som tidigare varit känt.

Fram till dags dato har odling av druvor och vinrankor kunnat härledas 8 500 år tillbaka tiden.

Nu visar ny genetisk forskning på förekomst och odling av vinstockar redan för 11 000 år sedan, skriver The Drinks Business. 

DNA från tusentals prover

Enligt studien, som ett stort antal internationella akademiker, uppstod odlingen till att börja med i Kaukasus och i Asiens västra delar. En slutsats som forskarna kunnat dra genom att analysera DNA från tusentals vilda prover av Europas i dag vanligaste vinranka “Vitis vinifera” och dess underarter.

Det framgår då att vissa vinstockar prioriterats framför andra på grund av sin smak och färg. Huruvida druvorna framställts för att ätas eller jäsas till vin förtäljer dock inte historien.

Vin en av de första handelsvarorna

Likväl anses upptäckten vara något av en milstolpe eftersom den visar på druvan var en av de första grödorna som människan tog sig an, tillsammans med vetet, som sedermera omvandlades till öl.

ANNONS

Det är därför rimligt att anta att vinrankor kan ha varit en av de första globalt omsatta varorna i ett tidigt skede av människans utveckling. Spridningen av vinets konst kan även ha påskyndat civilisationens utveckling, skriver The Drinks Business.

Studien har även publicerats i vetenskapliga tidskriften Science.

Vill du läsa mer om mat och vin? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.

Relaterade artiklar:

Billigt vin på krogen – smart eller bara dumsnålt?

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS