Dagens PS

Hemligheten bakom alkoholfri öl

alkoholfri öl
Alkoholfri öl har snabbt seglat upp och blivit en populär dryck på många håll. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 22 feb. 2024Publicerad: 23 feb. 2024

Alkoholfri öl har blivit allt populärare. Det finns några bryggningshemligheter bakom succén.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att ta en öl med kollegorna eller kompisarna efter jobbet tillhör den brittiska kulturen.

Numera är det dock inte lika självklart att ölen innehåller alkohol.

När bryggeriet Firebrand Brewing slog upp portarna för två år sedan i brittiska Cornwall hade ägarna väldigt låga förväntningar på sin första alkoholfria öl Shorebreak.

“Men nu är den vår mest sålda burköl på långa vägar,” säger grundaren Joe Thomson.

Det är inte bara Firebrand som märker av britternas nya ölsinne, faktum är att det sveper en alkoholfri vind över Storbritannien, precis som på många andra håll.

Både volymerna och värdet på detaljhandeln av drycken har skjutit i taket på sistone i Storbritannien, berättar BBC.

Att bara plocka bort alkohol ur öl är emellertid en stor utmaning för bryggerierna har det visat sig, eftersom alkohol ger en söt, värmande och fyllig smak. Det gäller att stoppa jäsningen – som sker genom att antingen ta bort jästen eller genom att stoppa jästen från att bli aktiv.

ANNONS

För bryggarna på Firebrand betyder det konkret att de tillsätter mindre mältat korn – den huvudsakliga sockerkällan som jäser till alkohol.

ANNONS

Senaste nytt

Manipulerar smaken

Joe Thomson erkänner att allt handlar om smaken, och att han måste manipulera den.

“Det handlar om att manipulera ojäst socker, ingredienser och temperaturer för att ge en känsla av öl.”

Och det är just den där känslan som ölälskare måste ha, även när de köper en alkoholfri öl. Den får inte smaka allt för långt från hur en vanlig öl smakar, så ibland måste tillverkarna lura våra hjärnor.

På jättelika bryggerier som Heineken används vakuumdestillation – en väldigt dyr teknik – som gör att alkoholen avdunstar.

De smaker som avdunstar tillsätts sedan efteråt, i Heinekens fall handlar det om fem aromatiska föreningar, enligt Willem van Waesberghe, den globala bryggmästaren på Heineken.

“Tricket är att Heineken och Heineken 0.0 inte är samma smak, men smak- och aromaprofilen är väldigt lika och vi försöker få hjärnan att tro att det är samma sak”, säger han.

ANNONS

Läs även:

Carlsbergs vd: Putin stal våra bryggerier – Dagens PS

Skånskt bryggeri protesterar mot näthandel av alkohol – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS