Dagens PS

Fördelarna om du byter kaffet mot matcha

Här är några hälsofördelar som kan få dig att vilja byta ut kaffet mot matcha
Här är några hälsofördelar som kan få dig att vilja byta ut kaffet mot matcha. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 25 jan. 2024Publicerad: 25 jan. 2024

Matcha tillverkas av teblad som odlats i skugga, de plockas, ångas och torkas för att sedan malas ned till ett fint pulver. Vissa tycker att det är bättre än kaffe.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

År 2021 var den globala matchamarknaden värd 3,27 miljarder dollar, cirka 34,22 miljarder kronor och sedan dess har dryckens populäritet ökat, skriver Fortune.

Hälsofördelar

Matcha är rikt på antioxidanter, särskilt katekiner som är kända för att skydda mot cellskador och kan minska risken för vissa sjukdomar.

Det innehåller även aminosyran L-theanin, som visat sig visat sig främja avslappning, förbättra humöret och minska stress.

Det kan även förbättra vakenhet, den kognitiva funktionen och balansera den eventuella “krasch-effekt” koffein kan ge.

Matcha tillverkas av teblad som odlas i skugga, och sedan plockas, ångas samt torkas för att malas ned till ett fint, grönt pulver. (Foto: Pixabay)

Matcha är även rikt på fibrer, som kan hjälpa matsmältningen. Det är en bra källa till vitamin A och C och på mineraler som järn och kalium.

Det har visat sig att matcha kan ha en leverskyddande effekt och bidra till att minska leverskador som orsakas av toxiner.

ANNONS

Matcha kan sänka blodtrycket och förbättra kolesterolnivåer. En studie har även funnit att två gram matcha i tre månade förbättrade hjärnans funktion hos äldre.

I matcha finns polyfenoler som kan öka ämnesomsättningen och hjälpa till med viktminskning.

ANNONS

Senaste nytt

Mindre koffein än kaffe

Raghu Kiran Appasani, rådgivare inom mental hälsa, integrativ och beroendepsykiatriker och grundare av MINDS Foundation, säger att matcha traditionellt används i japanska teceremonier och är känt för sina unika hälsofördelar.

“Den skuggväxande processen ökar klorofyll- och aminosyrainnehållet i tebladen, vilket ger matcha dess distinkta umamismak och näringsegenskaper”, säger han till Fortune.

Matcha innehåller mindre koffein än kaffe, men koffeinet i matcha frigörs långsammare och jämnare på grund av L-theaninet.

“Detta betyder att energiökningen från matcha är mer ihållande och mindre sannolik att orsaka skakningar eller kraschar jämfört med kaffe”, säger Raghu Kiran Appasani till Fortune.

Kan inte bara drickas

ANNONS

Det anses vara säkert att dricka en till två koppar matcha om dagen, men de som är känsliga för koffein bör rådfråga sjukvårdspersonal innan de börjar med matcha.

Förutom att dricka matcha kan det användas för att smaksätta mat eller bakverk och glass, eller användas i smoothies.

Det höga innehållet av antioxidanter gör att matcha också kan användas i ansiktsmasker och andra skönhetsprodukter.

“Fördelarna med matcha gäller fortfarande när de används på andra sätt, så länge matchapulvret är av hög kvalitet och används med måtta”, säger Raghu Kiran Appasani till Fortune.

Läs mer: Kaffe, javisst – men bara i den här färgen Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS