Dagens PS

Jordbruksverkets e-tjänst överbelastad av kattägare

Från och med årsskiftet måste alla katter vara id-märkta och registrerade hos Jordbruksverket men myndighetens e-tjänst är på måndagsmorgonen överbelastad
Från och med årsskiftet måste alla katter vara id-märkta och registrerade hos Jordbruksverket men myndighetens e-tjänst är på måndagsmorgonen överbelastad. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 02 jan. 2023Publicerad: 02 jan. 2023

Enligt en ny lag ska alla kattägare registrera sina katter hos Jordbruksverket från och med årsskiftet, men myndighetens e-tjänst är överbelastad.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En katt måste vara id-märkt för att kunna registreras hos Jordbruksverket. Den nya lagen ska bland annat underlätta för kattägare att få tillbaks en bortsprungen katt, det rapporterar Jordbruksverket.

Lättare hitta hemlösa katter

När alla katter är id-märkta och registrerade blir det också lättare att se vilka katter som inte har något hem så att de kan få hjälp att hitta ett hem och vård, om de behöver.

Katter registreras på Jordbruksverkets e-tjänst, det kan även göras via en blankett. Registreringen kostar 100 kronor per katt via blankett och 40 kronor per katt via e-tjänsten.

Överbelastad e-tjänst

På måndagsmorgonen rapporterade Jordbruksverket att det kan vara störningar i deras e-tjänster. Det beror på att tjänsten är överbelastad när många samtidigt försöker registrera sina katter.

“Vi räknar inledningsvis med ett högt tryck på vår e-tjänst, men har samtidigt full förståelse för att alla inte kommer att registrera sina katter direkt. Vi ser det som ett långsiktigt arbete att få in alla katter i registret”, säger Anders Elfström, avdelningschef på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

Länsstyrelsen beslutar om åtgärder

ANNONS

Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet och kan besluta om eventuella åtgärder för den som inte registrerar sin katt.

I första hand handlar det om att informera kattägaren om id-märkning och registrering, om katten ändå inte märks och registreras kan ägaren få betala vite.

“Till en början kan vi utgå från att upphittade katter som inte är id-märkta eller registrerade kommer att hanteras på ungefär samma sätt som i dag. I vissa fall kan katten återförenas med sin ägare genom till exempel efterlysningar, och då kommer ägaren att bli uppmanad att registrera sin katt”, säger Anders Elfström i pressmeddelandet.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Kraftig prisökning för hundägare

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS